Sport
NOS

Hebben de rijkste voetbalclubs ook meer succes op het veld? 'Een zak geld kan geen doelpunt maken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hebben de rijkste voetbalclubs ook meer succes op het veld? 'Een zak geld kan geen doelpunt maken'

De eerste wedstrijden in de knockoutfase van de Champions League werden dinsdagavond gespeeld. Sommige voetbalclubs smijten met miljoenen om de beker ooit te kunnen bemachtigen, maar is er ook een verband tussen geld en succes? Sportjournalist Tom van Hulsen was te gast in Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

"Er wordt elk jaar een lijst bekendgemaakt van de rijkste clubs ter wereld", vertelt Van Hulsen. "Manchester City staat bovenaan, die hebben een omzet van ongeveer 630 miljoen pond per jaar. Chelsea is op dit moment dé grote uitgever. De nieuwe eigenaar, een Amerikaan, heeft sinds zijn komst vorig jaar mei 17 spelers gekocht voor in totaal 550 miljoen pond."

'Topspeler niet per se een voordeel'

"Maar zo maak je geen kampioensteam, dat vereist ook beleid. Het mooie aan voetbal is dat de clubs die een goed beleid voeren altijd weer boven komen drijven, zoals een Liverpool", aldus Van Hulsen.

"Als je alleen maar vedetten koopt, zoals Paris Saint-Germain, dan kan het wel eens mislukken. Soms is het ook geen voordeel als er een topspeler in je team zit, zoals Ronaldo bij Manchester United. Ten Hag is dolblij dat hij daar weg is, want nu kan hij echt zijn team bouwen. Bij Paris Saint-Germain zullen ze dat langzamerhand wel een keer doorkrijgen."

'De kwaliteit wint'

"Toen Gullit in 1987 naar AC Milan ging voor 17 miljoen gulden, toen was de wereld te klein. Elke transferperiode weer spreken we schande van al die bedragen die uitgegeven worden. Ik vind het meer lachwekkend, wat een Chelsea doet. Ik kijk dan met aandacht naar hoe ze dat gaan oplossen", zegt Van Hulsen.

"Er zijn veel clubs die veel geld hebben en tegen elkaar kunnen blijven strijden. Maar de kwaliteit wint het. Een zak geld kan geen doelpunt maken. De voetbalbeleving is bij mij niet minder dan dertig jaar geleden. Ik vind het nog steeds spannend. De grote vedetten gedragen zich heel anders dan vroeger, maar het spelletje blijft hetzelfde."

oog voetbal

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie