Sport
KRO-NCRV

Ajacieden na verlies tegen Feyenoord: 'Dit was een heel zure kers op een gore taart'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ajacieden na verlies tegen Feyenoord: 'Dit was een heel zure kers op een gore taart'

Het zit Ajax de afgelopen tijd niet bepaald mee. De Amsterdamse voetbalclub verloor in de klassieker tegen Feyenoord met 6-0, waarna de moed voorgoed in de schoenen zakte bij de supporters. "Dit was een heel zure kers op een gore taart", zegt radio-dj Frank van der Lende erover bij Spraakmakers.

Ajacieden hebben het zwaar te verduren. De supporters kijken met lede ogen aan hoe de voetbalclub verlies na verlies incasseert. Van der Lende is "murw gebeukt" na de "opeenstapeling" van missers bij Ajax. "Het is ook wel frustrerend dat het niet ophoudt, dit seizoen", aldus de radio-dj. "Met al die wisselingen is het een opeenstapeling waar je moedeloos van wordt. Super frustrerend."

Flinke bezem

"Ik heb het idee dat er een flinke bezem doorheen moet. We hebben gewoon geen goede spelers", gaat Van der Lende verder. De radio-dj is Ajacied "voor altijd", maar heeft het dit seizoen wel zwaar. Door alle wisselingen bij de club zouden de spelers niet meer weten wat de koers is, denkt Van der Lende. "De neuzen moeten dezelfde kant op staan", stelt de radio-dj.

Dieptepunt

Sportjournalist Arno Vermeulen sluit zich daarbij aan en spreekt van een dieptepunt in de geschiedenis van Ajax, ook al is het "altijd onrustig" bij de club. "Er wordt gekeken of dit het dieptepunt is of dat dit nu nog gekker gaat worden", zegt Vermeulen. De voorgaande jaren waren een "sprookje", waarbij Ajax zowel nationaal als internationaal "fantastisch" speelde. Die tijd lijkt voorbij. "Dit had echt niemand voorspeld."

Somber

Hoe moeten Ajacieden met deze tegenslagen dan omgaan? "Verdragen, even door de zure appel heen bijten", zegt GZ-psycholoog Bjarne Timonen. "Betere tijden gaan er echt wel weer komen." En waarom trekken Ajacieden zich dit zo persoonlijk aan? "Als supporter identificeer je je met je club. Als het goed gaat met de club, gaat het ook goed met jou, en andersom", aldus Timonen. Een "gebrek aan controle" zou de supporters "stress" geven. "En stress maakt somber", aldus Timonen.

Trouw

Supporter Bart Burggraaf "schaamt" zich. "Maar die trots blijft er wel achter zitten", voegt hij eraan toe. Ook luisteraar Frank Bastiaans blijft "trouw" aan Ajax. "Het is verdrietig, ik kan niet anders zeggen", zegt Bastiaans. Hoewel luisteraar Nina Stolk het "ondraaglijk" vindt als fan, blijft ze kijken. "Ik ben nog steeds heel trots."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie