Politiek
VPRO

Oud PvdA-politicus Jan Pronk: 'Ik zou een andere koers hebben ingezet dan Timmermans'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud PvdA-politicus Jan Pronk: 'Ik zou een andere koers hebben ingezet dan Timmermans'

Oud-PvdA-politicus Jan Pronk pleit ervoor dat links een handreiking doet naar alle democratische partijen in Nederland, zo vertelt hij bij Nooit Meer Slapen. "We hebben een open en inclusief links nodig", benadrukt hij. Hij bespreekt een nieuwe koers voor links en het belang van openheid voor het oplossen van crises.

Jan Pronk (voormalig politicus) - Nooit meer slapen

Open Links

Na vijftig jaar lidmaatschap verliet Jan Pronk in 2013 de Partij van de Arbeid. "De partij verwijderde zich steeds verder van de sociaaldemocratische beginselen." Maar recent sloot hij zich weer aan bij de partij toen er voor hem een nieuwe prioriteit ontstond. "Tijdens de recente verkiezingen werd voor mij de handhaving van onze democratie, rechtsstaat en mensenrechten belangrijker." Volgens Pronk zijn deze waarden in Nederland in gevaar. "De verrechtsing en ondemocratisering moeten gestopt worden door links te versterken en te verbreden." "We hebben een open en inclusief links nodig, dat de hand reikt naar alle andere democratische bewegingen en partijen."

Pronk denkt dan ook dat de huidige koers van GroenLinks-PvdA niet de juiste is. "Als ik Timmermans was geweest, zou ik kort na de verkiezingen een andere koers hebben ingezet en gezegd hebben dat er een alternatief is: een kabinet op brede basis formeren waarin alle partijen die staan voor democratie en recht samenbrengen om crises op te lossen." Maar met de huidige polarisatie in de politiek, gaat dat volgens Pronk niet lukken. "De toenemende ongelijkheid moet gezamenlijk worden aangepakt, wat echt niet kan door de schuld aan anderen te geven, de grenzen te sluiten en je op te sluiten in je eigen witte bubbel."

Quote

Crises kunnen niet worden opgelost totdat we ons meer openstellen binnen de politiek.

Jan Pronk

Maakbaarheid

Jan Pronk koestert veel idealen voor de wereld en de politiek. Hij gelooft dan ook echt in de maakbaarheid van onze wereld en in de mogelijkheid om verandering teweeg te brengen. "Als je de samenleving niet bijstuurt, laat je haar over aan de economische en politieke machten", benadrukt hij. Pronk gelooft dat de samenleving vormgegeven kan worden door middel van een democratisch en open politiek beleid. "De wereld moet worden opgebouwd vanuit een waardesysteem dat zich vertaalt in beleidsvoorstellen die op een democratische manier worden gevormd."

Migratiecrisis

Pronk vindt dat we verplicht zijn aan de hele wereld om deze open, democratische koers te volgen. "Ik vind het beschamend dat we beweren dat er een crisis is in Nederland en dat we daarom vluchtelingen moeten weren. Een groot deel van hun vlucht wordt veroorzaakt door het Westen, vanwege het koloniale verleden en de schade aan het wereldklimaat." Hij wijst op de zichtbare en beschamende machtsverhouding tussen het Westen en ontwikkelingsgebieden. "Wij in het Westen zijn erg ongeloofwaardig en moeten een stap terug doen op het gebied van klimaat, economie, macht en idealen. We moeten hun perspectief leren begrijpen." Volgens Pronk zal dit echter niet snel gebeuren. "Die crises kunnen niet worden opgelost, totdat we ons meer openstellen binnen de politiek."

Gerelateerde podcast

Nooit meer slapen

Nooit meer slapen

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie