Politiek
EO

Is GroenLinks-PvdA nog wel sociaal? 'Timmermans bracht niet wat we hoopten'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is GroenLinks-PvdA nog wel sociaal? 'Timmermans bracht niet wat we hoopten'

Kiezers van de fusiepartij GroenLinks-Partij van de Arbeid stemden bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen vooral op de partij vanwege het klimaatbeleid, terwijl de arbeidersstem vooral naar andere partijen ging. Simon den Haak, voormalig hoofd communicatie bij de PvdA, is teleurgesteld: "Sociaal-economische kernthema’s waar de PvdA altijd krachtig op is geweest, zijn eigenlijk links laten liggen", zegt hij in Dit is de Dag (EO).

Is Partij van de Arbeid nog wel een sociaaldemocratische partij?

Tijdens de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen deed GroenLinks-Partij van de Arbeid voor het eerst met een gecombineerde lijst mee. Daarbij associeerden kiezers de fusiepartij vooral nog met het klimaatbeleid, en minder met thema’s als armoede, wonen en zorg, constateert het Nationaal Kiezersonderzoek.

"Enerzijds is de partij er vrij aardig in geslaagd om eerdere kiezers van beide partijen mee te nemen", zegt politicoloog en onderzoeker Kristof Jacobs over het onderzoek. "Aan de andere kant is het duidelijk minder gelukt om een breed publiek aan te spreken."

Klimaat

Uit het onderzoek blijkt dat kiezers de partij vooral associëren met klimaat, en een stuk minder met andere thema’s zoals wonen, werkgelegenheid en zorg. "Dat doet mij als sociaaldemocraat is één woord natuurlijk pijn”, zegt Simon den Haak, voormalig hoofd communicatie van de Partij van de Arbeid. "Sociaal-economische kernthema’s waar de PvdA altijd krachtig op is geweest, zijn eigenlijk links laten liggen."

Hij noemt 25 zetels "niet slecht", maar niet wat er van gehoopt en verwacht was. "Het is een gemengd resultaat. De doelstelling was om de grootste te worden en de premier te leveren, dat is overduidelijk niet gelukt."

Zetelwinst

Frank van de Wolde, mede-oprichter van RoodGroen, een initiatief dat verdere samenwerking tussen de PvdA en GroenLinks aanmoedigt, denkt daar anders over. "Als je kijkt naar de standpunten en het beleid waar we ons voor in zetten, is het verkiezingsprogramma linkser dan het jaren is geweest. En voor het eerst sinds 2012 heeft de Partij van de Arbeid weer zetels gewonnen."

Hij wijst erop dat ‘rechts’ steeds groter wordt in Europa en de rest van de wereld: "Daar maak ik mij grote zorgen over. We moeten beter ons best doen op de andere thema’s, maar die waren we al twintig jaar kwijt."

Verdeelde reacties

Ook blijkt uit het onderzoek dat lijsttrekker Frans Timmermans een zeer verdeelde reactie opriep. "Onder stemmers van GroenLinks-PvdA is zijn populariteit gemiddeld 7 op 10, daarbuiten 4 op 10", zegt onderzoeker Jacobs. "Een grote groep mensen geeft hem zelfs een 0 op 10."

Den Haak vraagt zich af of de keuze voor Timmermans een goede is geweest. "Hij had natuurlijk een ontzettend grote staat van dienst, maar ik denk wel dat we moeten constateren dat het niet heeft gebracht wat iedereen van hem had verwacht en gehoopt."

Hij hoopt dat Timmermans nog een nieuwe start kan maken in de oppositie. "Maar terwijl er aan het meest rechtse kabinet in decennia wordt gewerkt, die onderling ook nog eens kibbelend over straat gaan, zakken wij in de peilingen. Dan gaat er iets niet goed."

Dan moet je niet komen met tekenfilmvergelijkingen van Gru en Minions, vindt Haak. "Ik wil van de leider van de sociaaldemocratie een serieus, geloofwaardig links verhaal horen. Dat mogen mensen van hem verwachten."

Ster advertentie
Ster advertentie