Politiek
AVROTROS

'Forum voor Democratie is opgericht met geld van PVV’

foto: MISCHA!foto: MISCHA!
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Forum voor Democratie is opgericht met geld van PVV’

"De PVV heeft Forum voor Democratie een ton betaald om onderzoek te doen naar het nut van referenda", vertelt historicus Geerten Waling bij MISCHA! "Forum was toen nog een denktank. Het resterende geld heeft Thierry Baudet gebruikt om van Forum een politieke partij te maken."

MISCHA!

Geerten Waling, die onlangs het laatste hoofdstuk van de biografie van Geert Wilders: Geert, de wreker, schreef, was destijds bevriend met Thierry Baudet. "Ik werkte met hem mee aan een onderzoeksrapport over het nut van referenda." Waar andere partijen onderzoek vaak laten verrichten door hun wetenschappelijk instituut, heeft de PVV zo’n instituut nooit opgericht. Dus ging de opdracht voor dit onderzoek naar Forum voor Democratie, toen nog een denktank.

"De PVV heeft er veel geld voor betaald, ik meen een ton. Volgens voormalig secretaris Henk Otten was het veel minder. Bewijs daarvoor heeft hij nog niet geleverd."

De basis

Twee weken na het verschijnen van het rapport, in september 2016, maakt Baudet bekend met Forum voor Democratie de politiek in te gaan. Hij is ontevreden over de slagkracht van de denktank, schrijft Waling in zijn Wilders-biografie.

"Het bedrag dat nog over was van het onderzoeksgeld, heeft hij daarvoor gebruikt. Het boek dat hij destijds uitbracht, Breek het partijkartel, is eigenlijk ook een bewerkte versie van dat rapport. Zo heeft de PVV in ieder geval de basis gelegd voor de politieke partij Forum voor Democratie."

MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie