Politiek
WNL

Wie wil zitting nemen in een extraparlementair kabinet?

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie wil zitting nemen in een extraparlementair kabinet?

Geert Wilders (PVV), Dilan Yesilgöz (VVD), Pieter Omtzigt (NSC) en Caroline van der Plas (BBB) kwamen maandag bijeen op landgoed De Zwaluwenberg in Hilversum. Het is de eerste keer dat de vier partijleiders samen informateur Kim Putters bezochten. En die laatstgenoemde moet haast maken. Komende donderdag is de deadline voor zijn eindverslag.

Wat is een extraparlementair kabinet?

Alles wijst erop dat PVV, VVD, NSC en BBB in de volgende fase gaan praten over het vormen van een extraparlementair kabinet. Er is niet één duidelijke definitie voor die term en dat is volgens oud-informateur en PvdA-prominent Jacques Wallage ook precies het probleem. "Putters moet in zijn verslag heel duidelijk omlijnen waar hij het over heeft als hij de term 'extraparlementair kabinet' gebruikt", aldus Wallage in WNL Haagse Lobby. Eerder heeft Putters zich al laten informeren over de term door met experts in gesprek te gaan zoals Thom de Graaf, vicepresident van de Raad van State, en ex-informateur Herman Tjeenk Willink.

Beknopt regeerakkoord

Als het er dan inderdaad van gaat komen dat er een extraparlementair kabinet wordt gevormd, dan moet er een 'beknopt regeerakkoord' komen gaat Wallage verder. En ook dat is weer een enorme uitdaging. "Het is een gevecht tegen het DNA van Kamerleden die zoveel mogelijk van hun eigen programma in het regeerakkoord willen terugzien. Bij een extraparlementair kabinet is het aan het kabinet om voorstellen te doen, er is geen harde binding met de fracties."

En dan moeten de poppetjes nog gekozen worden. Volgens hoofdredacteur van EW Magazine, Hella Hueck, is dat het grootste heikel punt. "Wie zitting neemt in een extraparlementair kabinet moet het wel heel graag willen", zegt Hueck. "Het afbreukrisico voor dit kabinet is enorm hoog en dat geldt ook voor je reputatie als je daar zitting in neemt. Natuurlijk zullen er ijdeltuiten zijn die toehappen, maar er zullen heel wat capabele mensen denken: 'Deze gifbeker laat ik aan me voorbijgaan'."

Wie wil zitting nemen in een extraparlementair kabinet? (11 maart 2024) - WNL Haagse Lobby

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie