Politiek
EO

Christelijke PVV-stemmer: 'Naastenliefde is niet grenzeloos'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Christelijke PVV-stemmer: 'Naastenliefde is niet grenzeloos'

Kun je als christen op de PVV stemmen? Ja, zegt zo’n kwart van de christelijke kiezers tegen het EO-platform DIT. Een van hen is Bert Schouwstra uit Ede, die afgelopen november PVV stemde.

EO onderzoek: kan je als christen op de PVV stemmen? (16 april 2024) - Dit is de Dag

Wat vind jij van christelijke PVV-stemmers? Meepraten kan op het platform DIT.

Antisemitisme

Schouwstra noemt de aanslagen van Hamas in Israël op 7 oktober een cruciaal moment in het bepalen van zijn stem. "Wat er daarna allemaal is gebeurd in Nederland, met al die acties op treinstations en de overheid die er weinig aan deed, deed me het besluiten."

Vooral antisemitisme stuit hem tegen de borst. "Ik, als christen, sta voor naastenliefde, maar dat is niet grenzeloos. Dat is ook je grenzen aangeven. En hier is het ‘nee’ zeggen tegen ongebreideld antisemitisme", vindt hij. "Je zal maar joods zijn in Nederland!", zegt hij.

Schouwstra is niet tegen de islam, benadrukt hij. "Ik sluit geen enkele moslim uit. Ik ga graag met moslims in gesprek. Maar andersom gebeurt dat niet: Hamas roept op tot totalitaire onderwerping. Ze willen christenen uitroeien. We moeten onze tegenstem laten horen. We moeten onze joods-christelijke wortels bewaren."

Haatzaaien

Predikant Rolinka Klein Kranenburg uit Amersfoort wil niet snel oordelen over anderen, maar vindt het wel lastig om christen-zijn en PVV stemmen te verenigen. "Het is een partij die oproept tot verdeling. Ze doen aan haatzaaien. Veel voorstellen zijn in strijd met de grondwet dus het is een aantasting van de democratie. De partij laat mensen niet in hun waarde", vindt zij. "De partij staat niet voor vrede."

Klein Kranenburg snapt de angst en boosheid van veel christenen wel. "Ik snap wel waar mensen op aanslaan. De partij zegt heel erg voor de joods-christelijke traditie te staan. Ik denk dat veel mensen dan denken: tja, dan maar PVV, want die zeggen het tenminste duidelijk."

Maar de partij staat voor veel meer, denkt zij: "Ik denk, dat als de PVV aan de macht komt, dat de joods-christelijke waarden juist niet worden gewaarborgd. Uit de rechtspraak komen grote zorgen omdat er vanuit de PVV allerlei stemmen opgaan dat onze rechters niet goed gekozen worden. Dat gaat verder en verder."

Mochten er nieuwe verkiezingen komen, zou Schouwstra dan weer PVV stemmen? "Ja. Er is toch niks veranderd?", vraagt hij zich retorisch af.

EO onderzoek: kwart van christelijke kiezers zou nu Geert Wilders en PVV stemmen

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie