Achtergrond
BNNVARA

Kunnen dieren vriendschappen opbouwen?

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Kunnen dieren vriendschappen opbouwen?

De Nieuws BV staat vandaag helemaal in het teken van vriendschap. Maar vriendschap is niet alleen iets voor mensen—ook in het dierenrijk zien we de mooiste en soms gekste banden ontstaan. We spraken over deze dierenvriendschappen met Job van Tol, dierverzorger bij Artis.

Dierenverzorger Job van Tol over vriendschappen in de natuur

Video niet beschikbaar

Levensbelang

Vriendschappen zijn eigenlijk van levensbelang voor heel veel diersoorten in de natuur, vertelt Van Tol. "Je kan je ook wel voorstellen: als je een vriendengroep hebt om op terug te vallen, dan kan je ook op zwakke momenten in je leven daar kracht uit putten. Daarin staan we gelijk met wolvenroedels en chimpansee groepen." Het is dan ook wetenschappelijk bewezen dat groepen die sterke vriendschappen met elkaar hebben gezonder zijn, ouder worden en beter overleven.

Dieren zijn ook in staat om een vriendschap op te bouwen met andere diersoorten, vervolgt de dierenverzorger. Zoals bijvoorbeeld een hond en een kat. Die zouden elkaar van nature nooit opzoeken, maar omdat veel mensen beide huisdieren thuis hebben, kan er zo toch een vriendschap ontstaan. "Omdat ze de tijd krijgen om elkaar te leren kennen zie je dat ze een relatie opbouwen, een vriendschappelijke relatie, waarbij ze gaan spelen met elkaar, maar waarbij ze elkaar ook dingen gunnen en om elkaar geven."

Dieren niet onderschatten

We moeten dan ook af van het idee dat mensen een unieke diersoort zijn, vindt van Tol. De wetenschap laat zien dat er ontzettend veel complexe, sociale en vaardige dieren zijn, die ook empathisch kunnen zijn en vriendschapsbanden kunnen opbouwen. "Een band met een huisdier kan net zo waardevol zijn voor jou, als voor het dier. Dus onderschat dieren vooral niet, zeker niet op een gevoelsleven en een gevoelsniveau. De brokjes zijn heel fijn, maar jij bent dat ook!" besluit de verzorger.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie