Achtergrond
BNNVARA

Studenten maken grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar met een kaartspel

foto: Prive Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Studenten maken grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar met een kaartspel

Mag een arts diens arm om een student heenslaan na een succesvolle operatie? Of is dat ongepast? Studenten van het Leids Universitair Medisch Centrum ontwikkelden een kaartspel om grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar te maken. De bedenkers van dit spel, Chris Vellenga en Lisanne Wezenaar vertellen erover in De Nieuws BV.

Studenten maken grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar met een kaartspel

Video niet beschikbaar

Onlangs publiceerde het weekblad Medisch Contact dat meer dan de helft van de artsen en geneeskundestudenten op enig moment tijdens de studie of op de werkvloer grensoverschrijdend gedrag heeft ondervonden. Volgens Wezenaar zou dit te maken kunnen hebben met de hiërarchische cultuur die leeft in ziekenhuizen. "In een acute situatie met een patiënt is hiërarchie hartstikke nuttig en hartstikke noodzakelijk. Maar die hiërarchie speelt soms door in de sociale situaties. En dan kom je soms in een situatie waarin iemand misschien iets zegt dat jij niet prettig vindt, of dat iemand iets doet wat jij niet prettig vindt en dan is het soms lastig om daarop in te gaan".

'Wat kan wel, wat kan niet, wat is grijs gebied?'

Het is duidelijk dat grensoverschrijdend gedrag een probleem is, maar er waren nog geen concrete plannen om er echt iets aan te doen, vertelt Vellenga. Hun spel 'Wat kan wel, wat kan niet, wat is grijs gebied?' kan daarin uitkomst bieden. Het spel is leuk en snel. Het doel is inzicht krijgen in je eigen grenzen en die van een ander. Dit doe je door gezamenlijk vragen te beantwoorden over situaties die als ongepast ervaren kunnen worden. Daardoor wordt het gesprek hierover heel laagdrempelig geopend. "Hopelijk gaan mensen daardoor ook meer nadenken over wat zijn mijn grenzen? Wanneer vind ik dat iemand daar overheen gaat en wanneer moet ik daar melding van maken?".

De overdracht

De studenten hopen dat het kaartspel gespeeld wordt op momenten dat er veel mensen uit verschillende linies en generaties aanwezig zijn. Ze zien namelijk dat er nog vaak een mismatch zit tussen oudere en jongere generaties en dat dit soort belangrijke gesprekken tussen generaties niet altijd gevoerd worden. "Een overdracht is een supergoed voorbeeld waar zowel medische specialisten, als co-assistenten, als verpleegkundigen, als arts-assistenten aanwezig zijn. Waar dus al die mensen die misschien normaal niet dit gesprek laagdrempelig met elkaar kunnen voeren, wel die kans krijgen", licht Wezenaar toe.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie