Achtergrond
HUMAN

De strikte protocollen van het Koningshuis

foto: HUMANfoto: HUMAN
  1. Nieuwschevron right
  2. De strikte protocollen van het Koningshuis

In de schijnwerpers van de koninklijke wereld lijkt alles perfect georkestreerd, van majestueuze staatsbezoeken tot schijnbaar spontane ontmoetingen tijdens Koningsdagvieringen. Maar achter deze ogenschijnlijke ontspannenheid schuilt een wereld van strikte protocollen en verfijnde etiquetteregels, die de interacties van het koningshuis met de wereld om hen heen sturen.

#140 - De Wereld achter Koninklijk Protocol en Etiquette - De Publieke Tribune

Volgens Tess Wouda Kuipers, etikettencoach, zijn etiquetteregels altijd aan het evolueren en aan verandering onderhevig. Etiquette draait om omgangsvormen en sociale regels die voortdurend in beweging zijn. Wat ooit als ongepast werd beschouwd, kan vandaag de dag volkomen acceptabel zijn. Het doel van etiquette is om ervoor te zorgen dat iedereen zich op zijn gemak voelt, door rekening te houden met de gevoelens en voorkeuren van anderen. "In Nederland is het gebruikelijk om leden van het koningshuis aan te spreken met 'je' en 'jij', terwijl in andere landen het formele 'u' meer wordt gehandhaafd."

Hoewel de wereld van het koningshuis doordrenkt is van traditie en formaliteit, worden protocollen volgens experts als Wouda Kuipers iets ruimer. De koninklijke familie mag bepaalde etiquetten die vroeger heel strikt waren, nu eerder als richtlijn zien. "Hoewel het voorheen ongepast was om voedsel of drank beleefd af te wijzen, is er tegenwoordig meer ruimte voor persoonlijke voorkeuren."

In de De Publieke Tribune stond het Koninklijk Protocol centraal en sprak Coen Verbraak met Gilbert Monod de Vratville, voormalig ceremoniemeester van koningin Beatrix, en Tess Wouda Kuipers, etiketdeskundige.

Meer ervaringsverhalen?

De Publieke Tribune duikt iedere week in verhalen uit de haarvaten van de samenleving. Onder leiding van Coen Verbraak vertellen ervaringsdeskundingen over maatschappelijke onderwerpen die hen bezighouden of belemmeren in het dagelijks leven. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp, of via de website van HUMAN. Volg HUMAN ook via Instagram, Facebook, Twitter en LinkedIn.

Ster advertentie
Ster advertentie