Wetenschap & Techniek
EO

Supersterrenkijker Einstein Telescope waarschijnlijk in Limburg: 'Mooiste apparaat ter wereld'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Supersterrenkijker Einstein Telescope waarschijnlijk in Limburg: 'Mooiste apparaat ter wereld'

Met de nog te bouwen Einstein Telescope kunnen wetenschappers allemaal geheimen van het universum ontdekken. En het mooie is: hij komt waarschijnlijk in Nederland te staan. In Limburg, om precies te zijn. "De gemiddelde Limburger zal hartstikke trots zijn als het allermooiste apparaat ter wereld bij hun in de provincie staat."

Voormalig Tweede Kamerlid Eppo Bruins is tegenwoordig voorzitter van de Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie. Hij hield in Geld of je leven een warm pleidooi voor de komst van de telescoop.

Geeft ‘Einstein-telescoop’ straks impuls aan onze economie? (31 januari 2024) - Geld of je leven

Wie daarbij aan een sterrenkijker denkt, heeft het mis, vertelt Bruins: "Het is een heel ingewikkeld apparaat met telescooparmen van tien kilometer lang met laserlichten en tunnels onder de grond. Daarmee zouden we zwaartekrachtgolven moeten kunnen meten die ontstaan wanneer zware sterren botsen en zwarte gaten ontstaan in het heelal."

Oproep aan kabinet: 'Koester de kennismigrant'

De telescoop zou een enorme impuls geven aan de werkgelegenheid in Limburg, vertelt Bruins. Er zijn 1.500 directe banen mee gemoeid en daarnaast nog duizenden indirecte banen bij bijvoorbeeld toeleveranciers. Hier stuit Bruins wel op een probleem: in Nederland worden te weinig technici opgeleid. Daarom zullen de medewerkers deels uit het buitenland moeten komen.

Het nieuw te vormen kabinet lijkt echter niet heel erg happig op meer migranten. Met name de partijen PVV en NSC zouden het aantal migranten het liefst zien dalen, omdat ze een grote druk leggen op bijvoorbeeld de woningmarkt en de zorg. Dat zou echter niet moeten gelden voor technisch personeel, vindt Bruins: "Als je alle migratie op één hoop gooit en de kennismigrant niet anders behandelt, dan gaat er echt iets mis. Dan kunnen we geen technische bedrijven bemannen en kunnen we geen mooie wetenschap meer bedrijven", waarschuwt hij.

Overigens zullen de problemen in Limburg nog wel meevallen, denkt Bruins. "Daar is een stuk meer ruimte dan in de Randstad", zegt hij. Ook de gemiddelde Limburger zal er wat aan hebben, denkt hij: "Limburg was ooit het slachtoffer van de eerste energietransitie van kolen naar gas, dus als je die provincie voorop kan lopen met de meest ingewikkelde wetenschap die er bestaat, dan doe je ook wat in hun harten", vindt hij. "Het trekt toerisme aan, er kunnen schoolreisjes worden georganiseerd. Als heel land hebben we er wat aan."

Overigens heeft Limburg nog één concurrent: Italië wil de telescoop ook wel bouwen, op Sardinië. "Daar wonen minder mensen en mensen maken lawaai, maar de zachte ondergrond in Limburg zou alle trillingen moeten uitdempen, dus we maken echt een hele goede kans", zegt Bruins.

Geld of je leven

Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.

Klik hier om je te abonneren

Ster advertentie
Ster advertentie