Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Ozempic geroemd als wondermiddel voor gewichtsverlies: 'Staan aan de vooravond van een revolutie'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ozempic geroemd als wondermiddel voor gewichtsverlies: 'Staan aan de vooravond van een revolutie'

Het werd dé wetenschappelijke doorbraak van het afgelopen jaar genoemd en Hollywoodsterren zweren erbij, maar wat is en doet Ozempic eigenlijk? In het programma Powned of View: De prikpen neemt programmamaker Filemon Wesselink de proef op de som en onderzoekt het afslankmiddel. "We staan aan de vooravond van een revolutie", meldt hij bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Semaglutide, beter bekend als Ozempic, is het afgelopen jaar een populair afslankmiddel geworden. En dat terwijl het van oorsprong een diabetesmedicijn is. Wesselink nam het fenomeen onder de loep en verloor zelf ook vijf kilo. Het middel zou een "revolutie" kunnen betekenen, aldus de presentator, met name door het toenemende overgewicht. De helft van de volwassen Nederlanders is namelijk te zwaar en bovendien neemt obesitas toe. "Ozempic is één middel, maar er komen nog meer aan."

Gedragsverandering

"Het wordt één keer per week ingespoten en brengt je hormoonhuishouding in de war, waardoor je de hele dag veel minder trek hebt", legt Wesselink uit. "Gedragsverandering is super lastig. We hebben van alles geprobeerd om mensen gezonder te laten eten, maar uiteindelijk worden we met z'n allen steeds dikker en dat gaat steeds meer geld kosten." De presentator denkt dat dit middel daarbij kan helpen.

Prachtig middel

Die drang om vet en suiker tot ons te nemen, kan geremd worden met Ozempic. Maar Wesselink voldoet met zijn gewicht niet aan de vereisten voor het middel, legt maagverkleiningschirurg Edo Aerts uit. "Het is een prachtig middel. Waarschijnlijk staan we aan de vooravond van een enorme revolutie. Maar voordat we daar zijn, zijn we een aantal jaren verder."

"Van oudsher wisten we dat er stoffen bestonden die ervoor zorgen dat je langer verzadiging had en minder vaak honger", gaat Aerts verder. "Een aantal fabrikanten zijn daar slim op ingesprongen en produceren nu grote hoeveelheden van één van die stoffen."

Bijwerkingen

"Een medicijn heeft ook gewoon bijwerkingen", vervolgt Aerts. Op de korte termijn zijn die redelijk bekend, vooral voor patiënten met diabetes type 2. "Die patiënten vallen er niet zo goed mee af. Daardoor weten we wel goed wat de bijwerkingen zijn. Die kunnen heel mild zijn. Het werkt op je darmen, dus je kunt er rommelingen van krijgen. Op de lange termijn weten we dat er aanwijzingen zijn dat de kans op bepaalde types schildklierkanker procentueel wat toeneemt, hoe klein die kans ook is."

Quote

We worden met z'n allen steeds dikker en dat gaat steeds meer geld kosten

Op normale wijze afvallen "werkt gewoon niet", zegt Wesselink. Bovendien is overgewicht een "gigantisch" probleem aan het worden. "Obesitas heeft enorm veel bijwerkingen. Het is een portaalziekte voor tweehonderd andere ziekten." De presentator suggereert dat het probleem zo groot is geworden, dat Ozempic eigenlijk bij de drogisterij verkrijgbaar zou moeten zijn. "Dat een paar mensen het gebruiken die het niet nodig hebben, is dan maar zo."

Kosten voor de samenleving

"Het obesitasprobleem gaat ons en het gezondheidsapparaat verstikken", gaat Wesselink verder. "Het schijnt ons zo'n 80 miljard euro per jaar te kosten als land, dat is niet normaal." Aerts is daar wat sceptisch over. "Er zou altijd een dokter moeten zijn die een goede afweging maakt." Het kan namelijk ook verkeerd uitpakken, zeker wanneer het illegaal wordt gekocht.

Schaarste

"Medicatie moet alleen gebruikt worden als de indicatie klopt", vindt Aerts. Daarnaast wordt er vaak gesproken over schaarste door het gebruik ervan door niet-patiënten, zowel doordat het teveel gebruikt wordt als door gemaakte schaarste vanuit de producent. "Het is heel moeilijk om voor de hele wereldbevolking zo ongelooflijk veel medicatie te maken. Als bedrijf wil je je patent ook niet zomaar opgeven", aldus Aerts.

Preventief gebruik

"We moeten hier met een openere blik naar kijken en niet gelijk zeggen dat we het medicijn niet moeten gebruiken. Het probleem is er en wordt alleen maar groter", concludeert Wesselink. "Daar moet je op een gegeven moment iets mee." De presentator pleit ervoor dat het laagdrempelig beschikbaar moet worden, zodat mensen het preventief kunnen gebruiken. "Overgewicht en obesitas zijn een ziekte. Zo moeten we het gaan zien en begrip voor kweken", reageert Aerts.

Powned of View: De prikpen wordt niet meer uitgezonden. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (GSJ) waarschuwde PowNed dat de documentaire reclame zou maken voor het middel Ozempic, wat niet is toegestaan.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie