Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Is het gezichtsvermogen van honden en katten anders?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is het gezichtsvermogen van honden en katten anders?

Hoe ziet je trouwe viervoeter jou eigenlijk? In zwart-wit, kleur, scherp of toch wazig? Deze vraag stelde Nationaal Rapporteur Conny Rijken bij Spraakmakers. Daarom ging Uitzendbureau-verslaggever Thomas Schuurman op pad om uit te zoeken wat honden en katten nu eigenlijk zien.

Het Uitzendbureau: is het gezichtsvermogen van honden en katten anders?

Gele gloed

Temidden van een aantal honden en katten legt gedragsbioloog Patrick van Veen haarscherp uit wat de huisdieren nu eigenlijk wel en niet zien. Te beginnen bij de hond. "Ze zien een beetje wazig ben ik bang", legt Van Veen uit. "Dat komt omdat honden jagers zijn. Ze zijn van origine gericht op alles wat beweegt." Vaak wordt gezegd dat honden enkel zwart-wit zien, maar dat klopt volgens Van Veen niet. "Ze zien kleur, maar met een soort gele gloed."

Nachtkijkers

En dan die andere viervoeter: de kat. Die ziet veel minder kleur. "Katten zijn nachtkijkers", vervolgt de gedragsbioloog. "Ze zien bijna geen kleur. Maar kunnen met weinig licht nog heel goed zien." Dat komt mede door hun wonderlijke pupillen. Overdag zijn het een soort streepjes, maar 's nachts worden ze groter en kan de kat alles nog goed waarnemen. "Als ze dichtbij iets zijn, gaan ze slechter waarnemen. Het zijn rovers en kunnen zich daardoor goed op een bepaald punt richten. Daarnaast heeft een kat natuurlijk ook snorharen, dus ze hebben meer zintuigen om de omgeving effectief waar te nemen."

Bij een hond is dat weer anders, aangezien ze echte groepsdieren zijn. "Honden moeten niet alleen naar hun prooi kijken, maar ook naar de hele groep."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie