Podcast
EO

'Hondenbezitters stemmen vaker rechts, kattenbezitters links'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Hondenbezitters stemmen vaker rechts, kattenbezitters links'

Sociaal geograaf Josse de Voogd kent Nederland als geen ander. Al jaren doet hij onderzoek naar stemgedrag onder verschillende groepen Nederlanders. Op groepsniveau kan hij een boel voorspellen, bijvoorbeeld hoe je stemt op basis van je huisdier. "CDA’ers hebben vaak een konijn", vertelt hij in De Ongelooflijke Podcast.

#136 - Bloemkoolwijken, vensterbanken en hoe BBB het politieke establishment overhoop gooit (met Josse de Voogd en Stefan Paas) - De Ongelooflijke Podcast

De Voogd, bekend van de uitslagenavonden van verkiezingen van de NOS waar hij regelmatig aanschuift, bestudeert ongeveer elk kiezersonderzoek wat er in Nederland wordt gedaan. Zo stuitte hij ook op een onderzoek naar huisdieren en stemgedrag, van Maurice de Hond. "Daaruit bleek dat de hondenbezitter een stuk rechtser stemt dan de kattenbezitter", vertelt hij. GroenLinks doet het bijvoorbeeld bovengemiddeld goed bij mensen met een kat.

De PVV vormt overigens een uitzondering: ook die partij scoort relatief goed bij kattenbezitters. Geert Wilders twittert ook regelmatig over zijn katten.

De Voogd nuanceert de analyse wel: "Het is natuurlijk alleen de vraag of het echt een voorkeur is, of is het een logisch gevolg van de geografie, waar je woont, en is het meer indirect. GroenLinks-stemmers wonen vaker in de stad, in kleine huizen, hebben vaker een flexibel beroep waar ze op allerlei tijden overal moeten zijn. Het is dus mogelijk een gevolg van dat ze geen ruimte hebben om een hond te hebben en daarom een kat hebben."

De konijnen van CDA'ers kunnen voortkomen uit het feit dat ze relatief vaak op het platteland wonen. "Lekker veel ruimte, konijn erbij", aldus De Voogd.

Vensterbank

Ook vensterbanken van mensen laten veel zien, vertelt De Voogd. "De vraag is: is de vensterbank symmetrisch ingericht of niet?" Een asymmetrische vensterbank komt vaker voor in de stad en daar wordt meer D66 of GroenLinks gestemd, vertelt hij. De symmetrische vensterbank, met een tegeltuin, komt vaak voor bij de 'moderne burgerij': de lagere middenklasse die bang is om te vallen, aldus De Voogd en die zijn meer geneigd om op een protestpartij te stemmen.

Hij wijst er wel op dat het allemaal niet wetenschappelijk onderzocht is. Bovendien stemmen heel veel mensen niet naar de hokjes die hij als sociaal geograaf definieert. "Je kunt dit soort dingen alleen op wijkniveau zeggen", aldus De Voogd.

De Ongelooflijke Podcast is een podcast van de EO. Journalist David Boogerd ent theoloog Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten. Een boeiende podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland.

Abonneer je op De Ongelooflijke Podcast en mis geen enkele aflevering. Luisteren kan via de NPO Radio 1-website, app, iTunes, Google Podcasts en andere platforms.

Ster advertentie
Ster advertentie