Wetenschap & Techniek
KRO-NCRV

Is het binnenkort mogelijk om als mens ingevroren en later weer ontdooid te worden?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is het binnenkort mogelijk om als mens ingevroren en later weer ontdooid te worden?

Door films als Alien, die dit jaar haar 45-jarige jubileum viert, zijn we gewend geraakt aan het fenomeen om mensen in te vriezen. Tot op heden is dat in het echte leven nog onmogelijk, maar komt daar binnenkort verandering in? Bij Spraakmakers vertelt Tim Hogervorst van TU Eindhoven hoe de ontwikkelingen ervoor staan.

Video niet beschikbaar

57 jaar slapen, in de film Alien was het mogelijk. Dat stukje filmmagie kan nog niet nagebootst worden, maar er wordt wel veel onderzoek naar gedaan. Hogervorst doet dat bijvoorbeeld met ijsbindende eiwitten, wat ook wel antivries genoemd wordt. "Deze eiwitten komen voor in dieren en planten die kou kunnen overleven", legt de TU Eindhoven-onderzoeker uit.

Vissen en kikkers

IJsvorming kan cellen beschadigen, vertelt Hogervorst. Daarom is het vooralsnog niet mogelijk om mensen in te vriezen, maar dieren doen het eigenlijk al. Zo zijn er vissen en kikkers die zich laten bevriezen, om een paar maanden later weer tot leven te komen. "We onderzoeken hoe eiwitten dit kunnen voorkomen door vorm en grootte te beïnvloeden."

Doorbraak

"Het belangrijkste is om cellen te beschermen tijdens het invriezen. Sommige cellen kunnen redelijk bevroren worden, maar anderen niet, en alle cellen zijn nodig op hun oorspronkelijke plek", gaat Hogervorst verder. "De huidige doorbraken richten zich op het snel opwarmen en afkoelen van kleine organen, zoals muizenniertjes, met speciale technieken. Dit is echter nog niet toepasbaar op grotere menselijke organen of hele mensen."

'Hoe koud?'

Hogervorst en TU Eindhoven pogen om te achterhalen hoe eiwitten de vorm van ijskristallen kunnen beïnvloeden en welke eigenschappen deze eiwitten hebben. "De vraag is hoe koud het moet zijn voor 75 jaar invriezen. Het doel is die eigenschappen te ontdekken", zegt Hogervorst. En wanneer kunnen we de eerste ingevroren mens verwachten? "Dat blijft vooralsnog onbekend en mogelijk science-fiction."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie