Cultuur & Media
NOS

Oppenheimer grote winnaar bij Golden Globes: 'Betekent voorsprong bij de Oscars'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oppenheimer grote winnaar bij Golden Globes: 'Betekent voorsprong bij de Oscars'

Vannacht zijn de Golden Globes uitgereikt. Het is het eerste prijzenfestijn van het jaar en daarmee de graadmeter voor de Oscars en Emmy Awards die later dit jaar volgen. De Globe voor de beste film ging uiteindelijk naar Oppenheimer.

"Er was deze zomer al een enorme strijd gaande tussen Barbie en Oppenheimer in de theaters en nu ging het om de Golden Globes. Ze hadden allebei ook de meeste nominaties binnengehaald, dus het was de vraag wie er ging winnen", zegt De Waal.

"Oppenheimer ging er uiteindelijk vandoor met de meeste beeldjes. Ze wonnen beste regisseur, beste film, beste hoofdrol en beste bijrol in een dramafilm. Dus ze hebben echt wel hele belangrijke categorieën binnengehaald die een voorsprong opleveren in de race voor de Oscars."

'Barbie' wint publieksprijzen

"Barbie heeft de eerste Box Office Achievement binnengehaald, die bestemd is voor de film die het meeste heeft opgeleverd in de bioscoop. En ze kregen er een voor het lied 'What Was I Made For?' van Billie Eilish", weet De Waal. "Dat zijn twee grote publiekscategorieën die mooie winsten zijn voor de film Barbie."

"Er waren nog twee titels die historie hebben gemaakt. Namelijk Killers of the Flower Moon met Lily Gladstone, die de eerste inheemse Amerikaanse vrouw is die wint in de categorie beste actrice in een dramafilm."

'Succession' grote televisiewinnaar

"En dan heb je nog de Netflix-serie Beef, waar beide hoofdrolspelers hebben gewonnen. Dat zijn de eerste acteurs van Aziatische afkomst die wonnen in die categorie", aldus De Waal.

"Succession heeft met hun laatste seizoen nog een aantal prijzen binnengehaald. Vooral de winst voor Kieran Culkin in de hoofdrol was een leuke aanvulling en fijne afsluiting voor de cast en crew. Maar ook Matthew [Macfadyen] en Sarah Snook hebben allebei gewonnen. En ze wonnen de beste dramaserie."

NOS Radio 1 Journaal 8 januari 2024

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie