Ajax maakt al vroeg het verschil bij Heerenveen

2. Ajax maakt al vroeg het verschil bij Heerenveen

Een snelle, comfortabele voorsprong was genoeg voor Ajax om het uitduel tegen sc Heerenveen over de streep te trekken. Het eindigde in 2-4.

Video niet beschikbaar

In de eerste elf minuten had Ajax nog geen kansen gekregen, maar toen Mohammed Kudus de bal plotseling voor de voeten kreeg en schoot was het 0-1. Zijn schot ging met een uiterste precisie laag in de hoek. Via Edson Alvarez werd de voorsprong verdubbeld. De Mexicaan schoot via het natte gras hard raak. Binnen tien minuten na de eerste goal was het 0-3. Steven Bergwijn dribbelde door de verdediging en kwam na een een-twee met Dusan Tadic voor keeper Xavier Mous te staan. Bergwijn speelde de bal onder de benen van Mous door.

Geen afstraffing

Het leek voor rust nog een afstraffing te worden toen Ajax een penalty kreeg. Het duwtje in de rug van Devyne Rensch was echter buiten de zestien, waardoor de strafschop werd teruggedraaid. Heerenveen kreeg aan het eind van de eerste helft een sprankje hoop terug, Pelle van Amersfoort schoot de 1-3 binnen op aangeven van Thom Haye. Doelman Rulli schatte de bal compleet verkeerd in.

Na rust pikte Ajax het niveau van de eerste helft weer op. Opnieuw geen uitgespeelde kans, maar een hard en droog schot trof doel. Kenneth Taylor tekende voor die 1-4. Een penalty voor Heerenveen werd ingetrokken door de VAR. Alvarez leverde de bal in en corrigeerde dat met een tackle. Uit de beelden bleek niet overtuigend bewezen dat hij de aanvaller van Heerenveen had geraakt.

Heerenveen kwam niet verder dan 2-4. Sydney van Hooijdonk won het kopduel van Rulli. De doelman maakte opnieuw geen goede indruk. Het werd geen billenknijpen meer voor Ajax. Enkel Van Hooijdonk was nog dichtbij, maar hij knikte net te hoog.

Ajax heeft nu even veel punten als Feyenoord, maar de Rotterdammers komen vanavond om 20.00 uur nog in actie tegen FC Volendam. PSV speelt om 16.45 uur tegen SC Cambuur.