Jai Hindley wint Giro, Nederlanders komen net tekort voor tijdritwinst

2. Jai Hindley wint Giro, Nederlanders komen net tekort voor tijdritwinst

Jai Hindley heeft de leiderstrui in de Ronde van Italië in de afsluitende tijdrit met verve verdedigd. Nummer twee Richard Carapaz was wel beter in de tijdrit, maar maakte te weinig tijd goed. De winnaar van de rit tegen de klok in Verona was Matteo Sobrero.

Hindley pakte de leiding in het algemeen klassement gisteren, in de laatste bergrit. Drie kilometer voor de finish reed hij weg bij Carapaz (INEOS). De voorsprong was 1.25 bij het ingaan van de tijdrit in het voordeel van de coureur van BORA-hansgrohe. In 2020 greep de Australiër ook een dag voor het einde de koppositie in Italië, maar werd hij na de afsluitende tijdrit alsnog tweede.

Dit keer ging het voor Hindley een stuk beter. Zijn geluk was dat er een beklimming in het 17,4 kilometer lange parcours was opgenomen. Hindley werd vijftiende in de tijdrit en verloor zodoende slechts zeven seconden op Carapaz. Het was voldoende voor zijn eerste eindoverwinning in een grote ronde. Het is ook de eerste keer dat een Australiër de Giro wint. Landgenoot Cadel Evans won in 2011 wel al de Tour de France.

De tijdrit was een prooi voor Italiaans kampioen tijdrijden Sobrero (BikeExchange). De Nederlanders deden het prima. Op de plaatsen twee, drie en vier eindigden respectievelijk Tijmen Arensman, Mathieu van der Poel en Bauke Mollema. Wilco Kelderman is de beste Nederlander in het algemeen klassement op de zeventiende plaats.