Sport
BNNVARAEOKRO-NCRVNTRZwart

Olympisch kampioene Elis Ligtlee kon niet genieten van medaille: 'Ik kreeg tien trappen na'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Olympisch kampioene Elis Ligtlee kon niet genieten van medaille: 'Ik kreeg tien trappen na'

Op de Olympische Spelen in Rio in 2016 verbaasde baanwielrenster Elis Ligtlee vriend, vijand en zichzelf door een gouden medaille te winnen op het onderdeel keirin. Jarenlang kon ze echter nauwelijks naar de medaille kijken. "In de krant stond dat ik veel te zwaar was en dat mijn titel geluk was. Ik kreeg tien trappen na, toen was het wel echt even gedaan."

Ligtlee was te gast bij de Nacht van de EO in het kader van de Week van Talent, live vanuit poppodium Burgersweeshuis in Deventer.

De week van talent: Elis Ligtlee

Gewicht

Ligtlee wist al heel vroeg dat ze talent had voor het fietsen. Op haar negende werd ze al wereldkampioen BMX. Ze zag als kind al veel van te wereld, zoals Australië en China. Rio was het hoogtepunt, maar de nasleep was dus erg naar. In de krant benoemde haar coach haar hoge gewicht, wat erg veel schade deed bij Ligtlee. "In mijn hele carrière is mijn gewicht een issue geweest. Ik ben vrij groot", vertelt ze.

Die nasleep heeft nog steeds invloed, vertelt ze. "Het heeft me echt gevormd als mens. Ik denk dat ik dat ook nooit meer kwijtraak. Ik heb een rugzak."

Na de nare ervaringen rondom de Olympische Spelen besloot ze in 2018 vrij onverwacht te stoppen met wielrennen. Achteraf heeft ze daar geen spijt van, maar soms denkt ze wel eens dat ze door had moeten gaan: "Soms denk ik: ik had veel harder voor mezelf moeten zijn. Soms had ik het talent willen hebben om meer voor mezelf op te komen."

Niet meer fietsen

Fietsen doet ze zelf nauwelijks meer, alleen op de elektrische moederfiets. "Ik ging toen ik net gestopt was wel eens fietsen met mijn vader of mijn man. Maar ik mocht dan van mezelf niet langzamer dan 27 kilometer per uur fietsen. Ik werd er helemaal gek van…"

Inmiddels gaat het wel goed met haar. Ze is moeder van drie kinderen en werkt in de ouderenzorg. "Als ik nu kijk, ben ik zoveel gelukkiger dan de laatste paar jaren van mijn fietscarrière. Dat is heel veel waard." Haar talent wordt ook doorgegeven: "Als ik mijn zoontje nu zie, bizar. Die kon op zijn tweede al fietsen en staan op de fiets."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie