Sport
NOS

Hoge amusementswaarde bij topper PSV-Feyenoord: 'Fouten zijn logisch'

foto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoge amusementswaarde bij topper PSV-Feyenoord: 'Fouten zijn logisch'

Het eredivisieduel tussen PSV en Feyenoord heeft de neutrale toeschouwer niet verveeld. "De intensiteit lag hoog, daarom zijn de individuele fouten logisch", analyseert voetbaltrainer Gertjan Verbeek in NOS Langs de Lijn. "Voor Nederlandse begrippen was het een goede wedstrijd."

Er was na afloop kritiek op PSV-verdediger Olivier Boscagli die een paar keer opzichtig in de fout ging, onder andere bij het eerste doelpunt van de Rotterdammers. "De speelwijze van PSV dwingt spelers tot het maken van dit soort fouten. Boscagli kreeg te weinig tijd omdat hij opgejaagd werd en niemand aanspeelbaar was", verklaart Verbeek. PSV-trainer Peter Bosz zei na afloop dat hij het niet gewend is van Boscagli en dat Feyenoord amper druk zette in de eerste helft. "Hij heeft altijd een andere kijk op de wedstrijd", verdedigt Verbeek. Volgens presentator Hugo Borst speelde het ontbreken van Joey Veerman bij PSV ook een rol omdat hij normaal gesproken vaak aanspeelbaar is.

Quote

Als je op punten een winnaar zou moeten aanwijzen, dan zou het Feyenoord zijn

Met 17 om 9 schoten was PSV de betere ploeg, maar de kansen voor Feyenoord waren groter blijkt uit de statistieken van data-analist Bart Frouws. "Als je op punten een winnaar zou moeten aanwijzen, dan zou het Feyenoord zijn." Nummer twee Feyenoord tikte overigens niet gemakkelijk door de defensie van de koploper. Feyenoord had een laag percentage balbezit (36%) en bijna de helft van de passes op de helft van PSV kwam niet aan. De meeste kansen waren er dus door verdedigende fouten bij PSV.

Puf eruit

Aan het einde van het duel was de puf eruit bij Feyenoord. Na de 1-2 van Santiago Gimenez in de 61e minuut creëerde de ploeg van Arne Slot geen mogelijkheid meer. "De vermoeidheid van de bekerwedstrijd van donderdag zou een reden kunnen zijn. En Slot heeft meer beperkingen dan Bosz", vindt Verbeek. Aanvallers Igor Paixão en Ayase Ueda bleven overigens op de bank bij Feyenoord.

Waar de wedstrijd tussen PSV en Feyenoord leuk was om te kijken, viel de ontmoeting tussen Ajax en FC Utrecht tegen. "Utrecht speelde met angst", zegt Verbeek. Ajax bleef volgens de statistieken eenvoudig overeind. FC Utrecht loste slechts zes schoten, minder dan elke andere ploeg tegen de Amsterdammers dit seizoen. Voor het eerst sinds 25 november 2023 hield Ajax weer de nul. "Wat dat betreft had Ajax het goed voor elkaar", zegt Frouws.

Rust geven

Eerder deze week gaf trainer John van 't Schip zijn spelers twee dagen vrijaf. Ook vrijdag zouden ze eerst niet hoeven te trainen. Borst meende dat de spelers van Ajax wel altijd parttime kunnen gaan voetballen. "Drie dagen vind ik wel erg veel", zegt Verbeek. "De plank is misgeslagen als je ziet dat er vrijdag toch veel spelers waren die zich melden op de training."

Uit de data blijkt dat Van 't Schip zijn spelers tot nu toe weinig rust heeft gegeven in de wedstrijden. Alleen Jeroen Rijsdijk (Sparta) en Johnny Jansen (PEC) wisselden dit seizoen minder dan Van 't Schip. Hij wisselt niet alleen weinig, maar ook laat in de wedstrijd.

Ster advertentie
Ster advertentie