Politiek
NOSNTR

Kamer wijst twee nieuwe informateurs aan: 'Hebben ruime ervaring'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kamer wijst twee nieuwe informateurs aan: 'Hebben ruime ervaring'

De Tweede Kamer debatteert over het eindverslag van Kim Putters. De meest concrete uitkomst van het debat tot nu toe, is de benoeming van twee nieuwe informateurs. In Nieuws en Co gaf politiek verslaggever Lars Geerts een stand van zaken.

"Ze hebben allebei ruime ervaring in de politiek. Elbert Dijkgraaf was Kamerlid voor de SGP en heeft na zijn Kamerlidmaatschap zich bezighouden met een aantal grote maatschappelijke vraagstukken. Waaronder stikstof, hij zat in de commissie Remkes, die moest kijken hoe Nederland uit de stikstofcrisis zou komen", weet Geerts.

"De ander, Richard van Zwol, is van het CDA. Hij heeft in het verleden meegewerkt aan de samenstelling van kabinetten. Maar belangrijker nog, ongeveer een maand geleden heeft hij een rapport gepresenteerd over de demografie van Nederland", zegt Geerts.

"Oftewel, hoe ziet de bevolking van Nederland er de komende jaren uit en wat voor actie zou je moeten ondernemen om die gematigd te laten groeien? Hij pleit voor een beperking van de migratie en dat zal hem aantrekkelijk maken als informateur voor partijen die daarnaar streven. En dat zijn de vier partijen die met elkaar gaan praten: de PVV, VVD, NSC en BBB."

"Dus opnieuw kijkt Geert Wilders buiten zijn eigen partij. Alleen dit keer kijkt hij niet naar de PvdA, maar naar SGP en CDA. Daar is CDA niet onverwijld blij mee, want die hebben al laten weten dat ze eigenlijk liever niks met een volgend kabinet te maken willen hebben", aldus Geerts.

"De informateurs denken acht weken nodig te hebben. Maar als je ziet wat voor onderwerpen te bespreken zijn en dat de vier partijen de afgelopen weken niet enorm van elkaar gaan houden zijn, dat leidt tot vragen", stelt Geerts.

Nieuws en Co 20 maart 2024

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie