Politiek
KRO-NCRV

Moet klimaat hoger op politieke agenda? 'Kunnen ons niet blindstaren op migratie'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moet klimaat hoger op politieke agenda? 'Kunnen ons niet blindstaren op migratie'

Bestaanszekerheid, de woningmarkt, de zorg, allemaal onderwerpen die vaak voorbijkomen tijdens de debatten voor de Tweede Kamerverkiezingen. Het klimaatprobleem lijkt minder belangrijk gevonden te worden, maar gaat veel kiezers wel aan het hart. Moet het hoger op de politieke agenda komen te staan? "We kunnen het ons niet veroorloven om ons blind te staren op migratie", zegt JOVD-voorzitter Mauk Bresser bij Spraakmakers.

Blindstaren

Er lijkt een "kleine verschuiving" binnen de VVD aan te komen, volgens JOVD-voorzitter Mauk Bresser. "We kunnen lang discussiëren over hoe dit aangepakt moet worden, maar het gaat ons allemaal aan." Bresser probeert het belang van het onderwerp ook bij lijsttrekker Yeşilgöz hoger op de agenda te krijgen. "We hopen vooral dat het snel een beetje in beweging gaat komen. We kunnen het ons niet veroorloven om ons blind te staren op migratie."

Risicovol

Onderzoeksbureau Ipsos maakt peilingen en merkt een tweedeling tussen partijen. "Het wordt altijd tactisch of strategisch gekozen door partijen om het er wel of niet over te hebben", aldus Sander Nieuwkerk, onderzoeker bij Ipsos. Bij linkse partijen komt het thema veel sterker naar voren. "Als partijen op rechts dit onderwerp aansnijden, is dat heel risicovol voor hen."

Keuze bepalen

"Klimaatverandering is niet het eerste onderwerp waar mensen op dit moment mee bezig zijn", verklaart Frits Wester. De politiek journalist geeft aan dat kiezers op dit moment vooral bezig zijn met bestaanszekerheid en de hoogte van de inflatie. "Waardoor laten mensen hun keuze bepalen? Tijdens een debat probeer je als politicus vooral dat soort thema’s aan het licht te brengen."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie