Cultuur & Media
AVROTROS

Deze zorgen hadden de Romeinen over het klimaat

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze zorgen hadden de Romeinen over het klimaat

We hebben het te veel over grote mannen die oorlogje spelen als we over de oudheid praten, vindt historicus en hoogleraar Oude Geschiedenis Olivier Hekster. "Ook de Grieken en Romeinen maakten zich druk om het klimaat. Ik vind dat interessant, omdat dat een beeld is van de antiek dat we minder vaak naar voren halen", aldus de historicus in MISCHA!.

#451 - Olivier Hekster: 'Soms is polarisatie nodig om grote veranderingen door te voeren' - MISCHA!

Hekster: "De Romeinen dachten niet na over het klimaat als een soort eindtijd waarvoor een langetermijnplanning nodig is. Het effect van menselijk handelen op klimaat was toen minder duidelijk. Maar dat mensen direct invloed hebben op de leefbaarheid van de omgeving hadden ze wel door."

Recht op schone lucht

Plato beschreef dat effect volgens Hekster al. "Veel mensen kennen hem als weinig praktische wijsgeer, maar hij schreef dat de grond minder vruchtbaar wordt en je verschuivingen van de aarde krijgt als je alle bomen rond Athene kapt."

De Romeinen legden ook het recht op schone lucht vast. "Als je in een grote stad woont waar veel verbrand wordt, en toga's wit worden gemaakt met urine, zal het daar niet erg lekker geroken hebben. Dan ga je nadenken over frisse lucht."

#451 - Olivier Hekster: 'Soms is polarisatie nodig om grote veranderingen door te voeren' - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie