Politiek
WNL

Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) eist in brief opnieuw opheldering van informateur Plasterk over stand formatie

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) eist in brief opnieuw opheldering van informateur Plasterk over stand formatie

Leider van GroenLinks-PvdA Frans Timmermans legt zich niet neer bij de brief van informateur Ronald Plasterk over de stand van de formatie. Samen met Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) en Laurens Dassen (Volt) vraagt de leider van GL-PvdA in een nieuwe brief aan Plasterk om opheldering. Dat zegt Timmermans zojuist in het radioprogramma Sven op 1.

Frans Timmermans (GL-PvdA) roept informateur Plasterk op om helderheid te geven over de stand van de formatie (18 januari 2024) - Sven op 1

Hoewel de formerende partijen, PVV, VVD, NSC en BBB, geen uitspraken doen over de inhoud, lijkt het erop dat er over meer wordt gesproken dan alleen de rechtsstaat en grondrechten, zoals is afgesproken. Dinsdag namen ook president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot, directeur van het Centraal Planbureau Pieter Hasekamp en de hoogste ambtenaar van het ministerie van Financiën plaats aan de formatietafel, meldde RTL Nieuws.

Dat doet vermoeden dat de onderhandelende partijen al over andere onderwerpen spreken. Timmermans en Ouwehand vroegen daarom om opheldering. Woensdag ontving de Tweede Kamer een brief van Plasterk, waarin de informateur liet weten dat hij zich houdt aan de opdracht die hij van de Tweede Kamer heeft gekregen. Plasterk brengt uiterlijk begin februari verslag uit en wil tot die tijd niets zeggen over de inhoud.

Plasterk biedt onvoldoende duidelijkheid

De brief van Plasterk geeft niet voldoende duidelijkheid, vindt Timmermans. "We zijn met een kluitje het riet ingestuurd. Ouwehand, Dassen en ik hebben besloten een brief te sturen aan de Kamervoorzitter om onze vragen nog eens heel helder op papier te zetten. Hopelijk gaat de informateur echt in op de vragen en zegt hij niet 'er is niets aan de hand'." Hij wil dat Kamervoorzitter Bosma Plasterk op het matje roept.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In de nieuwe brief vragen hij Ouwehand en Dassen aan Plasterk of hij kan bevestigen 'dat hij de informatieopdracht naar de letter uitvoert, en dat er pas over andere onderwerpen kan worden gesproken, indien overeenstemming bestaat over een gezamenlijke basislijn voor het waarborgen van de Grondwet, de grondrechten en de democratische rechtsstaat'.

Kan vertrouwen beschadigen

Als Plasterk afwijkt van de rechtsstaat en grondrechten 'zou dat schade kunnen toebrengen aan het vertrouwen dat het parlement en de samenleving in het formatieproces mogen hebben', vinden de linkse partijen.

"Er is in het debat in de Kamer over de uitslag van de verkiezingen duidelijk gesteld dat er eerst een basislijn moest zijn over het respect voor de democratische rechtsstaat, voor er inhoudelijk gesproken kan worden", zegt Timmermans in Sven op 1. "We hebben geen idee of die basislijn is afgesproken. Mijn indruk is dat er geen afspraken over zijn gemaakt en er ondertussen op inhoudelijk niveau wordt gesproken. Dat is niet zoals wij de opdracht lezen die door de Kamer aan de informateur is verstrekt", aldus Timmermans.

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie