Politiek
WNL

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. "Dat zal het partijbureau zeker doen. Het slaat nergens op dat je zulke woorden op panden schrijft."

Bikker vertelt dat ze vorige week vrijdag stickers van het partijbureau moest halen, waar onder meer de term 'genocide' op was te lezen. "Dat is natuurlijk pertinente onzin." Bikker is blij dat de politie de zaak serieus neemt. "Er is contact en de vraag ligt ook bij de politie hoe hier verder mee om te gaan."

Mirjam Bikker (ChristenUnie): 'Partij gaat aangifte doen tegen bekladding partijkantoor' (24 april 2024) - Sven op 1

'Moeten met elkaar opstaan'

Ondanks de bekladdingen blijft Bikker zich uitspreken, benadrukt ze. "Dat zal ik blijven doen. Zolang de Joodse gemeenschap op deze manier dagelijks meemaakt wat nu op het partijbureau is gebeurd, vind ik dat we met elkaar moeten opstaan."

De ChristenUnie-leider roept de bekladders op om de oorlogssituatie in de Gazastrook niet te verwarren met Joodse Nederlanders die een band hebben met Israël. "Ga hen niet keuren of ze wel oké zijn. Ze horen er helemaal bij."

Bikker ziet "vormen van zwaar chagrijn en heftiger" in haar mailbox. "En als ik een tweetje plaats, lusten de honden er geen brood van wat daaronder geplaatst wordt. Je ziet onmiddellijk wat er gebeurt als je je hierover uitspreekt."

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Catshuisoverleg

De ChristenUnie roept demissionair minister-president Mark Rutte op om een Catshuisoverleg over antisemitisme te houden met maatschappelijke organisaties. "Hij zou hier bij uitstek de juiste rol in kunnen spelen", zegt Bikker.

Ze vindt dat Rutte vertegenwoordigers van onder meer onderwijsinstellingen, het bedrijfsleven en Big Tech moet uitnodigen om samen met de Joodse gemeenschap harde afspraken te maken "om de veiligheid van de Joodse gemeenschap te bewaken". Een Catshuissessie is daar volgens de partij geschikt voor. "We hebben verschillende sectoren aangesproken, maar het is ook tijd dat we afspraken gaan maken."

De partij doet dit voorstel donderdagavond tijdens het Kamerdebat over antisemitisme in Nederland.

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie