Politiek
KRO-NCRV

Moet abortus opgenomen worden in de grondwet? 'Het is zorg, geen misdaad'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moet abortus opgenomen worden in de grondwet? 'Het is zorg, geen misdaad'

In Frankrijk is het abortusrecht "met een overweldigende meerderheid" opgenomen in de grondwet. Hoe zit dat in Nederland? En welk verschil maakt het als het in de Nederlandse grondwet verankerd wordt? "Abortus is zorg. Dat hoort niet thuis in het strafrecht", zegt Elke Slagt-Tichelman, Tweede Kamerlid van GroenLinks-PvdA, bij Spraakmakers.

Tot op heden zit het abortusrecht in Nederland opgenomen in de strafwet. Daar moet verandering in komen, vindt GroenLinks-PvdA. "We zijn bezig met abortus als zorg te betitelen en uit het strafrecht te halen", zegt Slagt-Tichelman. De volgende stap is het opnemen in de Europese wetgeving. "Als het daarin opgenomen kan worden, is dat heel mooi", vindt het Tweede Kamerlid.

Maximale bescherming

Volgens Lilianne Ploumen, voormalig minister van Ontwikkelingssamenwerking, moet het recht op abortus "maximaal beschermd" worden. De PvdA-politicus wijst daarbij naar de ontwikkelingen op dit gebied in Amerika, Polen en Hongarije, waardoor dat recht onder druk staat. "We zien in andere landen hoe snel het kan gaan met het ondermijnen van rechten van vrouwen", zegt Ploumen. "Het is zorg, geen misdaad. Daarom is het belangrijk om het uit het wetboek te krijgen en maximaal te beschermen."

Illusie

"Het is echt belangrijk om het recht te beschermen", concludeert Ploumen. Daarom zou het ook in de grondwet opgenomen moeten worden. Maar zoveel impact heeft dat niet, zegt Martin Buijsen, hoogleraar Gezondheidsrecht. "Het is een illusie om te denken dat het opnemen van zo'n wet bescherming beidt. Het heeft meer symbolische betekenis als we het nu zouden doen." Dat komt door hoe ons rechtssysteem is ingericht. Er is namelijk geen rechter die de grondwet op die manier toetst. "Het is een betere denkrichting om het in de zorgwet op te nemen."

Bewapenen

Alina Chakh, bestuurslid van belangenorganisatie Ava, ziet het effect dat de criminalisering van abortus heeft op vrouwen. "We nemen niet serieus hoe groot dat effect is en het abortusstigma is." Vrouwen vertellen "aan heel weinig mensen" dat ze aan abortus ondergaan én worden bij abortusklinieken lastiggevallen. "Ik denk dat het heel goed is dat we ons bewapenen tegen die onrust die veroorzaakt wordt door anti-abortusbewegingen", stelt Chakh.

Zelfbeschikking

Djoeke Gerding is voorzitter van Samen naar de Kliniek, waarbij vrouwen een "abortus-buddy" kunnen vinden. "Alles wat dat stigma weg kan nemen, zijn wij voor. Het heet abortus plegen, alsof je een misdaad begaat. Daar moeten we van af." Luisteraar Chris Zijdeveld is het daarmee eens. "Het heeft te maken met de recht van de vrouw om over haar eigen lichaam te beschikken", zegt Zijdeveld. "In de wurggreep van die kleine christelijke groepjes worden onze rechten onthouden. Dat zou moeten stoppen, zeker met grondrechten."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie