Podcast
BNNVARA

Jur Deitmers verloor zijn complete geheugen na een hersenontsteking

foto: Podcast ‘De Jongen Zonder Gisteren'foto: Podcast ‘De Jongen Zonder Gisteren'
  1. Nieuwschevron right
  2. Jur Deitmers verloor zijn complete geheugen na een hersenontsteking

Stel je wordt wakker in een ziekenhuis en je herinnert je helemaal niks meer: je geheugen is volledig weg. Het overkwam de 21-jarige Jur Deitmers na een heftige hersenontsteking. Zijn studievriendin Josephine van der Erve dook in zijn bijzondere verhaal en maakte er de podcast 'De Jongen Zonder Gisteren' over. Ze vertelt erover in De Nieuws BV.

Jur Deitmers verloor zijn complete geheugen na een hersenontsteking

Wartaal

Jur en Josephine kennen elkaar uit hun studententijd. "Hij was een hele gedreven jongen en stond met grote verwachtingen in het leven. Hij studeerde aan Harvard, wilde altijd het beste resultaat behalen", vertelt Josephine. Op een vakantie in Mexico gaat het mis: "Jur begint verward gedrag te vertonen en sloeg wartaal uit." In het ziekenhuis blijkt het een ernstige hersenontsteking te zijn. Wanneer hij wakker wordt, weet hij niet meer wie hij is.

Functie van woorden

Jur kan zich niks herinneren, maar kan nog wél praten. Hij weet alleen niet wat de functie is van een woord. "Hij kan zeggen: dat is een fiets, dat is een raam, dat is een tafel. Maar de functie en de cultuur achter zo’n woord -dus we gaan om 7 uur aan de tafel en je zet je fiets op slot en je moet je band oppompen- dat is allemaal weg", licht Josephine toe. "De hele betekenis van de wereld was eigenlijk weg."

Knop omzetten

Terug in Nederland moet Jur helemaal opnieuw beginnen, in de podcast vertelt Jur hoe dat voor hem was: "Je bent eigenlijk te gast in je eigen leven. Dit is jouw kamer, dit zijn je kleren". Een lastige periode, ook omdat mensen hem vertelden dat ze het 'heel erg vonden voor hem'. Daar ging hij zelf ook in geloven. Maar uiteindelijk heeft Jur de knop omgezet en is hij gaan leven in het nu. "Als je iemand vraagt die geen geheugen meer heeft, hoe voel je je daar nu over? Dan zit daar geen emotie bij", legt Josephine uit. "Als je geen herinneringen hebt dat je überhaupt aan Harvard hebt gestudeerd, dan doet het je ook niks."

Inspiratie

Jur staat ondanks alles positief in het leven. Wel ziet Josephine dat haar vriend is veranderd: "De oude Jur zou consultant worden en bij een groot consultancybureau gaan werken. Deze Jur wil leraar worden en met het milieu bezig zijn. Hij wil de wereld redden." Het maken van de podcast is een leerzaam en inspirerend proces geweest voor Josephine. Zo probeert ze nu zelf anders in het leven te staan. "Jur is het bewijs dat herinneringen de oorzaak zijn van hoe je je soms kan voelen. Ik probeer situaties nu te benaderen zonder herinneringen mee te nemen."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie