Buitenland
KRO-NCRV

De Sywerts van Europa: wie verdienden in het buitenland aan mondkapjesdeals?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Sywerts van Europa: wie verdienden in het buitenland aan mondkapjesdeals?

De civiele zaak tegen Sywert van Lienden begint vandaag. De ondernemer staat voor de rechter wegens de omstreden mondkapjesdeal, waarmee hijzelf 9 miljoen euro verdiende. Van Lienden is echter niet de enige mondkapjesdealer die Europa kent, in onze buurlanden kwamen dit soort ondernemers veelvuldig voor. In de podcast Mondkapjesmiljonair bekijkt Timo Harmelink hoe de verontwaardiging was in die landen, vertelt hij bij Spraakmakers.

De mondkapjesdeal van leverde Van Lienden en zijn zakenpartners Bernd Damme en Camille van Gestel 28,5 miljoen euro op. En dat terwijl de verkoop ervan aan de staat zonder winstoogmerk zou zijn. De verontwaardiging was groot in Nederland, maar we waren zeker niet het enige land waar zo'n deal plaatsvond. Hoe kijken de burgers in onze buurlanden tegen zo'n deal aan? En wie zijn deze mensen? De podcast Mondkapjesmiljonair komt met de antwoorden. "Het is een ongelooflijk verhaal", zegt Harmelink. "Het verhaal gaat over macht en platte hebzucht."

Trustfund

Vooral ondernemers met politieke connecties wisten goed in te spelen op de vraag naar mondkapjes. In het Verenigd Koninkrijk had je bijvoorbeeld Michelle Mone, een zakenvrouw met een bh- en lingeriemerk. De ondernemer ontkende anderhalf jaar lang enige betrokkenheid, maar via een trustfonds kwam er 29 miljoen pond op haar rekening. Ook haar echtgenoot ontving 60 miljoen. "De ophef in Groot-Brittannië was groot", aldus Harmelink.

Vervalste papieren

Spanje kreeg haar Sywert in de vorm van Luis Medina en Alberto Luceño. De twee verdienden vijf miljoen commissie tijdens de pandemie. Ze gebruikten vervalste papieren om de juiste ervaring te tonen en staan nu terecht. "Ze beweerden niet te verdienen aan de deal", wat voor veel ophef zorgde. "Hoe durf je, tijdens een pandemie waar mensen thuisblijven en bedrijven failliet gaan?"

Maskenaffäre

Duitsland kreeg hun eigen Maskenaffäre. Andrea Tandler, de dochter van een bekende Beierse politicus, maakte 50 miljoen euro winst aan mondkapjes, voornamelijk door haar politieke connecties. "Er waren meer parlementsleden betrokken", vult Harmelink toe. "Vooral CDU/CSU-leden waren betrokken bij vriendjespolitiek." En dat zorgde voor negatieve gevolgen voor de partij.

Filter

Tander wordt uiteindelijk veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf, maar dan voor belastingontduiking rondom haar mondkapjesdeal. "Ze vond haar winst blijkbaar niet genoeg." De Italianen kregen te maken met Domenico Arcuri, wiens mondkapjesdeal van 1,2 miljard een slordige 60 miljoen zou hebben opgeleverd voor hem en zijn drie compagnons. "De mondkapjes bleken echter niet te filteren."

'Het is grijs gebied'

"Helaas zijn er zoveel verhalen dat er oneindig veel seizoenen gemaakt kunnen worden", zegt Harmelink. In de vijfde aflevering van Mondkapjesmiljonair komt Van Lienden aan bod. Harmelinks blik op deze deals is door de afleveringen heen wel veranderd. "Ik worstel met de vraag: is het verkeerd om te verdienen tijdens een pandemie? Het is een grijs gebied." Mondkapjesmiljonair is vanaf nu te streamen op Podimo.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie