Onderzoek
WNL

Kunnen we criminelen opsporen met AI? 'Een crimineel is soms heel voorspelbaar'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kunnen we criminelen opsporen met AI? 'Een crimineel is soms heel voorspelbaar'

Kunnen we met de toepassingen van AI criminelen opsporen? De politie maakt er al gretig gebruik van, vertelt onderzoeksjournalist Rick Pietersz in Het Misdaadbureau. Maar er zijn ook ethische bezwaren.

Volgens Pietersz maakt de politie op dit moment al gretig gebruik van AI-toepassingen bij het opsporen. "Sinds een aantal maanden mag de politie nieuwe software inzetten voor het herkennen van gezichten. Met die nieuwe technieken kan de politie verdachten, getuigen en slachtoffers terugvinden in grote hoeveelheden beeldmateriaal."

Toch zijn er ook ethische bezwaren, benadrukt Pietersz. "Bijvoorbeeld mensenrechtenorganisatie Amnesty International vindt dat het niet aan de politie is om te bepalen wanneer ze van deze techniek gebruik maken."

Patronen herkennen van criminelen

Trendwatcher Farid Tabarki merkt op dat in Amerika AI op deze manier al wordt toegepast om drugskoeriers van de straat te halen. "Patronen van die auto's worden gezien en die komen overeen met patronen van waar en hoe eerder drugs gebracht zijn."

Bij het televisieprogramma Hunted gebruiken de opsporingsdeskundigen ook diverse AI-tools om hen een handje te helpen, vertelt AI-deskundige bij kennisinstituut TNO en hunter Selmar Smit. "Er zijn hele specialistische toepassingen. Dan gaat het bijvoorbeeld over: kun je een voorspelling geven vanaf een plaats delict hoe iemand wegvlucht?"

Smit vertelt dat AI-toepassingen vooral interessant zijn bij het opsporen van criminelen die goed doordacht te werk zijn gegaan. "Hoe doordachter en beter voorbereid, hoe groter de kans is dat je ze ermee kan pakken. Als je over alles wat je doet goed nadenkt en overal de optimale keuze probeert te maken, dan maakt je dat als crimineel heel voorspelbaar."

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie