Gezondheid
BNNVARA

Jellie Brouwer vroeg in haar laatste interview aandacht voor onderzoek maagkanker

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Jellie Brouwer vroeg in haar laatste interview aandacht voor onderzoek maagkanker

Radiopresentator Jellie Brouwer is afgelopen weekend overleden aan kanker. Tijdens haar laatste interview in De Volkskrant vroeg Brouwer aandacht voor het onderzoek naar erfelijke maagkanker van maag-darm-leverarts Jolanda van Dieren. In De Nieuws BV vertelt Van Dieren over het belang van het onderzoek.

Video niet beschikbaar

Van Dieren was de behandelend arts van Brouwer. Ze zal haar op professioneel niveau herinneren als een vrouw met een bijzondere familie- en ziektegeschiedenis. "Maar op persoonlijk vlak zal ik haar positieve instelling, realisme en veerkracht blijven onthouden."

Dat Brouwer in haar laatste interview aandacht besteedde aan het maagkankeronderzoek is volgens Van Dieren 'ontzettend belangrijk'. "Het is een zeldzame aandoening, erfelijke maagkanker, en het is soms lastig daar financiering voor te krijgen. Wat dat betreft is het belangrijk dat zij hier aandacht voor gevraagd heeft."

Algemeen advies

Over de aandoening is nog niet veel duidelijk, vertelt Van Dieren. "We weten niet hoeveel mensen er in Nederland zijn die dit hebben." Onderdeel van het onderzoek is om dit beter in kaart te krijgen. Ook wil Van Dieren een landelijke registratiestudie starten voor mensen met deze aandoening. "We schatten nu dat tussen de vijfendertig en veertig families in Nederland dit hebben, dat zijn enkele honderden mensen."

Op dit moment krijgen mensen waarbij deze genetische afwijking gevonden wordt het algemene advies om uit voorzorg de maag te laten verwijderen. Dit wordt gedaan omdat de afwijkingen van het gen en de kanker niet altijd even goed te herkennen zijn tijdens maagonderzoeken. "En als je eenmaal maagkanker hebt, is de prognose slecht", aldus Van Dieren.

Individuele aanpak

Uiteindelijk hoopt Van Dieren doormiddel van verder onderzoek het advies meer af te kunnen stemmen op het individu. Hiermee wil de arts op basis van maagonderzoek kunnen bepalen hoe hoog de nood is voor het verwijderen van de maag. "Dan kun je meer toespitsen op de persoon."

Vanavond eert het programma Kunststof Jellie Brouwer met een speciale uitzending. Willemijn Veenhoven praat dan met vrienden, collega's en mensen die door haar geïnterviewd zijn. Kunststof begint om 19:00 uur op NPO Radio 1.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie