Gezondheid
EO

Moeders geven steeds minder borstvoeding: 'Risico voor volksgezondheid'

foto: Freepik
  1. Nieuwschevron right
  2. Moeders geven steeds minder borstvoeding: 'Risico voor volksgezondheid'

Het aantal ouders dat er na de geboorte van hun kind voor kiest om uitsluitend borstvoeding te geven is lager dan ooit, blijkt uit cijfers van het Voedingscentrum. Is dat erg? Lactatiekundige Teddy Roorda maakt zich er zorgen over: "Voor de volksgezondheid is dit slecht nieuws", zegt ze in Dit is de Dag (EO).

Baby's krijgen steeds minder vaak borstvoeding: is dat erg?

Nog maar 53 procent van de moeders geeft uitsluitend borstvoeding na de geboorte. Dat is het laagste percentage sinds de start van de metingen in 1997. Voor de volksgezondheid is dit slecht nieuws, denkt Roorda.

Zo zijn kinderen die borstvoeding krijgen minder vaak ziek, aldus Roorda. "En vrouwen die borstvoeding geven hebben een lager risico op het ontwikkelen van borstkanker en eierstokkanker. Als dat percentage zo snel naar beneden kukelt, kan dat wel gevolgen hebben voor de volksgezondheid."

Wat maakt moedermelk anders dan kunstvoeding? "Moedermelk bevat antistoffen die afgestemd zijn op wat het kindje op dat moment nodig heeft”, legt Roorda uit. “Dat is het essentiële verschil wat ook maakt dat de gezondheidsvoordelen zo groot zijn."

‘Tijden veranderen’

Annemarie Geerts is moeder van acht kinderen en heeft deze allemaal borstvoeding gegeven. Ze vindt het jammer dat de cijfers afnemen, maar niet erg: "Zelf zie ik liever ook graag dat mensen borstvoeding geven. Maar tijden veranderen en niet iedereen heeft er meer evenveel zin en tijd in."

Sommige dingen veranderen eenmaal, zegt Geerts. "Soms moeten we daar ook in meegaan en respecteren dat mensen andere keuzes maken."

Te hoge verwachtingen

Toch komt het niet altijd neer op een simpele keuze, ziet Roorda in de praktijk. “"Veel vrouwen lopen tegen problemen aan. Uit het onderzoek wordt ook duidelijk dat vrouwen stoppen met borstvoeding geven omdat ze onvoldoende melk hebben, pijnlijke tepels of het aanleggen lukt niet. Maar als je kijkt hoe het borstvoedingssysteem werkt, zijn er soms ook te hoge verwachtingen. Zo denken vrouwen dat ze in de eerste vier dagen al 100 milliliter melk hebben, maar dat komt juist langzaam op gang."

Borstvoeding is absoluut niet makkelijk en vrouwen onderschatten hoe ingewikkeld dit is, ziet Roorda, die zelf ook een online cursus heeft. "Daarom pleit ik ervoor dat vrouwen zich goed voorbereiden op wat het betekent. Ook kraamverzorgsters weten niet altijd genoeg over borstvoeding."

Kritiek op kunstvoeding

Ook al geven moeders minder vaak borstvoeding, toch krijgen zij soms ook kritiek op het feit dat ze kunstvoeding geven, merkt Geerts, die op Instagram actief is als 'momfluencer'. "Dat is jammer. Als je geen borstvoeding geeft, kies je daar vaak bewust voor en dan moet je wel met een heel goed excuus komen. Dat is gewoon niet nodig."

Moeders moeten zelf kiezen welke vorm van voeding ze aan hun kindje geven, zegt Geerts. "Ik vind het mooi dat borstvoeding er is en ik zal mensen ook zeker aanraden, als het lukt: ga ervoor. Maar als het niet lukt, stop er dan alsjeblieft mee. Ik krijg zo vaak berichtjes van mensen die spijt hebben dat het niet is gelukt. Dat vind ik zo zonde, dat schuldgevoel is niet nodig. Het zijn twee keuzes. De liefde van een moeder zit niet in de melk die je geeft."

Ster advertentie
Ster advertentie