Cultuur & Media
VPRO

Serie Máxima daagt standaardbeeld uit: 'Achter gesloten deuren zal Willem-Alexander heus wel tegengas geven'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Serie Máxima daagt standaardbeeld uit: 'Achter gesloten deuren zal Willem-Alexander heus wel tegengas geven'

Achter het verhaal van Máxima zit meer dan de meesten denken, kwam actrice en regisseur Joosje Duk achter. Duk deed deel van de regie voor de serie Máxima, en vertelde erover bij Nooit Meer Slapen. "Wat mij uiteindelijk het meest is gaan interesseren is hoe Máxima zich moest verhouden tot haar geschiedenis"

Joosje Duk (acteur, scenarist en regisseur) - Nooit meer slapen

Meteen duidelijk

In de dramaserie Máxima, te zien op RTL en Videoland, wordt het leven van onze koningin verteld. Argentijns actrice Delfina Chaves werd gekozen voor de rol van Máxima. "In de castingruimte werd meteen duidelijk dat Delfina onze Máxima zou worden. Er was direct een chemie tussen haar en Martijn Lakemeier, die Willem-Alexander speelt." In Delfina zag Duk Máxima terug. "In de scène nam ze de regie over met de manier waarop ze Martijn aankeek, waar hij overrompeld van raakte zoals Willem-Alexander dat ook van Máxima wordt." "Ze hoefden niet een-op-een qua mimiek op ze te lijken, maar konden een bepaalde energie aannemen die voelt als de dynamiek die wij bij Willem-Alexander en Máxima voor ons zien."

Quote

We merkten dat je bij Máxima snel denkt aan het overrompelende, en over Willem-Alexander als degene die het onderspit delft.

Joosje Duk

Standaardbeeld wordt uitgedaagd

Ook werd er besloten om in de serie het standaardbeeld dat er van Máxima en Willem-Alexander is uit te dagen. "We merkten dat je bij Máxima snel denkt aan het overrompelende, en over Willem-Alexander als degene die het onderspit delft. We dachten dat ze publiekelijk misschien wel zo waren, maar dat Willem-Alexander achter gesloten deuren heus wel tegengas zal geven."

Duk wilde ook verder gaan dan de bekende ideeën over het privéleven van Máxima zelf. "We wilden echt een liefdesverhaal vertellen van een koppel dat veel tegenslagen had doorstaan. We wilden niet alleen het verhaal vertellen van de toekomstige koningin van Nederland, maar ook het verhaal van wie ze was buiten de relatie tot Willem-Alexander en haar vader."

Geen Nederlandse 'The Crown'

Het kijkje in het privéleven is ook waarom men zo geïnteresseerd is in het koningshuis, denkt Duk. "Op het moment dat het te persoonlijk wordt, schermen ze zich af, en dan worden we benieuwd hoe ze daadwerkelijk zijn." Toch wilde Duk absoluut geen Nederlandse versie maken van de Netflix-serie 'The Crown', over de Britse royalty. "We wilden geen sensationeel toneelstukje neerzetten, maar juist zo nauwkeurig mogelijk de realiteit benaderen." Daarbij namen ze wel enkele vrijheden. "Natuurlijk moesten we interpreteren wat er achter gesloten deuren afspeelt, maar we waren ons ervan bewust dat we mensen portretteerden die nog steeds leven en kinderen hebben." Het echte koningspaar is op de hoogte van de serie. "Ze zijn geïnformeerd, maar dat is het dan ook. Ze houden verder afstand van de serie en hebben gezegd dat ze het niet gaan kijken."

Gerelateerde podcast

Nooit meer slapen

Nooit meer slapen

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie