Cultuur & Media
AVROTROS

Is de progressieve jongeman een uitstervende soort?

foto: dr Kelder en co
  1. Nieuwschevron right
  2. Is de progressieve jongeman een uitstervende soort?

Gelijken rechten, demonstreren voor klimaatbeleid en het omarmen van de queer community? Niets daarvan! Gen-Z’ers zijn conservatiever dan de generaties die hen voorgingen. Waarom verlangen voornamelijk jonge mannen naar een leven met een 'tradwive'? Historicus dr. Geerten Waling heeft het antwoord: ze voelen zich bedreigd. Maar er is meer aan de hand. Want de toekomst lijkt donker en dat wakkert de behoudzucht in onze ziel aan.

Vrouwen aan de top

Jonge vrouwen worden steeds linkser en jonge mannen steeds rechtser. Hoe dat komt? Het onderwijs wordt in ieder geval gedomineerd door vrouwen. Vrouwen gedijen daar volgens Waling beter dan jongens: "Meisjes spelen het grote gedragsspel in het onderwijs heel goed. Jongens komen in het onderwijs niet goed tot hun recht."

Er zijn jongens die zich bedreigd voelen door die oververtegenwoordiging van vrouwen in het hoger onderwijs. Waling ziet dat jongens daardoor verlangen naar een verleden dat nooit bestaan heeft: een vrouw achter het aanrecht en traditionele genderrollen.

De samenleving is verrot

Ook de tijdgeest is anders dan twintig jaar geleden. In de jaren negentig waren mensen volgens Waling vrolijk, naïef en onbezorgd. Tegenwoordig maken mensen zich vooral erg veel zorgen: "Er zijn zorgen over de hele linie. Voor de een is het zorgen over het klimaat, voor de ander migratie of de opkomst van de islam. Van links tot rechts zijn er vooral negatieve beelden over de toekomst."

Prof. Dr. Ronald van Raak promoveerde ooit op conservatisme en ziet dat deze ideologie de kop opsteekt in angstige tijden: "Onder studenten is er tegenwoordig erg veel onzekerheid, veel meer dan bij vorige generaties. Er is daarnaast een angst om te falen." Waling sluit zich hierbij aan: "Als je het nu nog beter wilt doen dan je ouders, dan is dat best moeilijk. De lat ligt daardoor voor jongeren heel hoog."

Gerelateerde podcast

dr Kelder en Co

dr Kelder en Co

Ster advertentie
Ster advertentie