Cultuur & Media
NOS

Dierenartsen vrezen voor run op Schotse vouwoorkat door nieuwe film

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dierenartsen vrezen voor run op Schotse vouwoorkat door nieuwe film

Dierenwelzijnorganisaties maken zich zorgen over de nieuwe film Argylle, waarin een kat met dubbelgevouwen oortjes - ofwel een Schotse vouwoorkat - de hoofdrol speelt. Dat ras heeft veel gezondheidsproblemen, vertelt een dierenarts in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

Argylle is een spionagefilm waarin de spion haar kat overal mee naartoe neemt in een rugzak met een kijkraam. "We zijn erg bang dat heel veel mensen hun kat in een rugzakje mee gaan sjouwen over straat", zegt dierenarts Kelly Kessen.

"Dat is echt geen goed idee. Dat vinden katten niet leuk."

"Maar belangrijker nog: een Scottish Fold heeft die schattige gevouwen oortjes omdat die een kraakbeenafwijking heeft. Niet alleen in de oren, maar ook in de gewrichten. Dat veroorzaakt heel veel pijn in de poten en de rug."

Sneeuwuil, dalmatiër, anemoonvis

"We weten dat dieren die in films getoond worden heel populair worden. Dat hebben we gezien bij de sneeuwuilen van Harry Potter", weet Kessen. "Na 101 Dalmatiërs wilde iedereen ineens zo'n gestippelde puppy hebben."

"En de anemoonvis was na Finding Nemo niet aan te slepen. Dat heeft heel veel nare gevolgen voor de dieren."

'Houdverbod komt te laat'

"De Scottish Fold mag nog gehouden worden. Het fokken van deze kat is wel verboden, dus fokkers doen dat illegaal", stelt Kessen. "Waarschijnlijk komt er vanaf 2025 ook een houdverbod."

"Dat komt te laat, want Argylle gaat donderdag in première, daarom doen we deze oproep. We vragen ook aan bioscopen om een disclaimer voor en na de film te laten zien, als waarschuwing naar de kijkers van de film."

"En als je een kat wil, ga dan gewoon naar het asiel."

Goedemorgen! Hoe komt de film aan die kat? Moest die auditie doen?

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie