Cultuur & Media
NOS

Nieuw en laatste Beatles-nummer is uit: 'Prachtig slotstuk'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuw en laatste Beatles-nummer is uit: 'Prachtig slotstuk'

Ruim een halve eeuw nadat The Beatles uit elkaar gingen, komt er nog een nieuwe track uit. Now and Then zal het laatste Beatles-nummer zijn, hebben de nog levende bandleden laten weten. NOS Met het Oog op Morgen sprak erover met muzikant en Beatles-kenner Yorick van Norden vanuit Engeland.

"Ik ben ongelooflijk benieuwd. Hier in Engeland leeft het nog meer dan in Nederland. De BBC besteedt er heel veel aandacht aan, het wordt op voorpagina's van kranten vermeld."

"Dat is prachtig om te zien, hoe de natie op een positieve manier in spanning zit te wachten", zegt Van Norden.

'Demo uit jaren 70'

"Het is een demo van Lennon uit de late jaren zeventig, opgenomen in zijn appartement in New York op een cassetterecorder. Een tape met veel bijgeluid. Je hoort vogels, je hoort de tv op de achtergrond, er zit een brom in."

"Toch hebben de Beatles in de jaren negentig geprobeerd hier een product van te maken", weet Van Norden.

"Dat is toen niet gelukt. Enerzijds omdat er technische problemen waren die onoverkomelijk waren op dat moment, anderzijds omdat met name George Harrison zijn bedenking erbij had."

'Zegen van erfgenamen'

"Eigenlijk vond hij het niet goed genoeg. De technische problemen speelden een rol, maar daarnaast was hij niet zo geïnteresseerd. Hij wilde niet alleen maar een achtergrondband van Lennon worden."

"Maar Harrisons erfgenamen, zijn vrouw Olivia en zijn zoon Dhani, hebben gezegd dat George het nummer op dit moment zijn zegen zou hebben gegeven, met de technische mogelijkheden van nu", vertelt Van Norden.

"Het is niet zo dat dat McCartney en Starr dit zonder hun toestemming hebben gedaan. Ook de zoon van Lennon, Sean, heeft gezegd dat dit volledig zijn zegen heeft. Hij vindt het een prachtig slotstuk voor het oeuvre van de Beatles."

oog beatles

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie