Cultuur & Media
KRO-NCRV

Brian Jones en The Stones, van oprichter naar vergeten legende

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Brian Jones en The Stones, van oprichter naar vergeten legende

Mick en Keith behoeven geen introductie, maar er is een essentieel voormalig lid van The Rolling Stones dat vandaag de dag toch vaak vergeten wordt. "Mick Jagger en Keith Richards kwamen elkaar in 1961 tegen het Dartford station, ten oosten van Londen. Dat wordt vaak gezien als de geboorte van The Stones. Maar zij vormden pas later de band toen multi-instrumentalist Brain Jones een oproep plaatste", zegt muziekjournalist Leo Blokhuis bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Brian Jones had de visie voor The Rolling Stones, zoals wij hen leerden kennen en is daarmee de officiële oprichter van the greatest Rock and Roll band of all time. Ter gelegenheid van de vertoning van de documentaire The Stones en Brian Jones blikt Spraakmakers terug op de invloed van de oorspronkelijke gitarist.

Rolling Blues

Tijdens hun eerste tour herintroduceerde The Stones de blues klassieker Little Red Rooster van Howling Wolf. Hierdoor werd Wolf, oorspronkelijk een grote inspiratiebron voor The Stones, voor het eerst gepresenteerd op tv aan het Amerikaanse publiek.

"Jones was een liefhebber van de oude blues, in een tijd dat B.B. King vergeten was", zegt Blokhuis. In het Engeland van de begin jaren 60 ontstond er een grootse liefde voor bluesmuziek. "Brian Jones was daar de grootste adapter van", vertelt Blokhuis. "Hij wilde eigenlijk een elektrische bluesband creëren, de popmuziek uitstapjes vond hij niet het leukste."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Multi-instrumentaal

Naast dat Jones als de oprichter kan worden gezien, heeft hij tijdens zijn Stones-carrière een aantal iconische lijnen ingespeeld. Hij staat als gitarist te boek, maar dit weerhield hem niet om andere instrumenten te bespelen. Jones speelde onder andere marimba, sitar, fluit en speelde zelfs een keer een saxofoonsolo in. "Hij was super muzikaal, maar had niet het lef om zelf te schrijven", zegt Blokhuis. "Dat is een heel kwetsbaar proces."

The downfall of Jones

Het schrijven van eigen werk ging Mick Jagger en Keith Richards goed af, hierdoor werd de rol van Jones binnen de band steeds kleiner. "De gruwelijk grote hit Satisfaction was een downfall voor Brian Jones. Door alle verdovende midellen leken fatsoensnormen te verdwijnen en werd hij onhandelbaar", zegt Blokhuis. Hierdoor werd de gitarist uit de band gezet. Drie weken later overleed hij. Daardoor werd hij een van de eerste leden van de club van 27, artiesten die op 27-jarige leeftijd overleden. De band is nog steeds actief en succesvol. "Maar zonder Jones, waren er geen Stones", zegt Blokhuis.

Vanaf deze week wordt The Stones en Brian Jones vertoond in filmzalen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie