Buitenland
VPRO

Razendpopulaire Egyptische serie is 'propaganda van de bovenste plank'

foto: WATCH IT/ YouTubefoto: WATCH IT/ YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. Razendpopulaire Egyptische serie is 'propaganda van de bovenste plank'

Tijdens ramadan zitten Egyptenaren traditiegetrouw, na de dagelijkse Iftar-maaltijd, aan de buis gekluisterd. In Bureau Buitenland vertelt correspondent Ruth Vandewalle over de populairste ‘ramadan-soap’ van dit jaar, die een duidelijke politieke boodschap heeft.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Buitenland Uitgelicht: Egypte

Glansrol

“Dit jaar is de populairste serie Al Ikthiyar, oftewel De keuze”, vertelt de correspondent. “De serie gaat over het jaar waarin de moslimbroeders de macht hadden onder leiding van president Morsi”. Men krijgt een inkijk in de talloze geheime diensten in Egypte, en hoe het er aan toe ging gedurende dit rumoerige jaar. “Een glansrol is weggelegd voor Al-Sisi, als toenmalig minister van Defensie”, laat Vandewalle weten. “In de serie wordt duidelijk een punt gemaakt dat hij het land écht heeft gered van een ondergang.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Propaganda

“Het is propaganda van de bovenste plank”, vertelt de correspondent. De serie is geproduceerd door een bedrijf dat bekende banden heeft met Al-Sisi, de huidige president. Dat wordt niet onder stoelen of banken gestoken en staat zelfs vermeld in de aftiteling. Kosten noch moeite zijn gespaard. “Er is op de meest exclusieve locaties gefilmd, zoals in de Sinaï-woestijn en in het presidentieel paleis, plekken waar anderen nooit toegang tot zouden krijgen”, laat Vandewalle weten.

Overtuigend

Het hoogtepunt van elke aflevering is het deel dat er gelekte video’s worden getoond over de periode van Morsi, vaak gemaakt met verborgen camera’s. “Door deze combinatie van echt gelekt materiaal samen met de kwaliteit van de productie ben je als kijker echt geneigd te geloven wat je verteld wordt”, legt de correspondent uit. “Het is een hele slimme vorm van geschiedenisherschrijving waarin de Egyptenaar een duidelijk boodschap krijgt: zonder Sisi en het leger was Egypte ten onder gegaan”.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie