Achtergrond
NTR

Eerste ramadan-ontbijtshow op NPO Radio 1 is een feit

foto: Julie Nakzi
  1. Nieuwschevron right
  2. Eerste ramadan-ontbijtshow op NPO Radio 1 is een feit

Ter gelegenheid van de ramadan, die dit jaar op 10 maart begint en eindigt op 9 april, maken de NTR en ROSE stories een uniek dagelijks radioprogramma over de ramadan-ochtendrituelen van meer dan een miljoen Nederlanders: Suhoor Stories. Over nostalgische herinneringen, vol inspirerende verhalen van bekende en onbekende gasten en handige recepten.

Samenzijn, geluk en nostalgie

Nederland telt 1,4 miljoen inwoners met een moslimachtergrond. Tijdens de ramadan vasten moslims van zonsopgang tot zonsondergang en de maaltijd die ze voor zonsopgang nuttigen, heet 'suhoor'. Deze maaltijd wordt vaak in familieverband gegeten en is een bijzonder moment van samenzijn, geluk en nostalgie. Suhoor Stories is ontwikkeld om bewust stil te staan bij dit speciale moment.

Presentatoren

Het programma wordt gepresenteerd door zeven vrouwen met een uiteenlopende islamitische achtergrond:

Fairouz Hofman is redacteur en researcher bij Omroep HUMAN. Ze heeft eerder als redacteur voor de NTR gewerkt aan zowel radio- als televisieprogramma’s, zoals Ramadan in Nederland, Naar Mekka, Kunststof en Jongstof.

Fitria Jelyta is journalist en schrijfster. Ze schrijft al jaren over het Nederlands koloniale verleden in Indonesië en over moslims in Nederland. Momenteel werkt ze aan haar eerste boek dat ook hiermee te maken heeft. Daarnaast werkt ze als redacteur bij Nieuws en Co en daarvoor bij NU.nl.

Ouassima Tajmout is een bekende stem op de Nederlandse radio. Ze brak door via de radiozender FunX en voor deze zender interviewt ze grote nationale en internationale artiesten. Dit jaar werd ze voor de Pop Media Prijs genomineerd. Daarnaast zet Ouassima zich via de stichting Mind Us samen met koningin Máxima in voor de mentale gezondheid van jongeren.

Nora Akachar is actrice, (theater)maker, radiohost en presentatrice. Onder de vleugels van ROSE academy maakte Nora de voorstelling Trauma’s van Nora on Stage, naar aanleiding van haar gelijknamige, populaire Facebookpagina.

Mahi Khalesi is al meer dan tien jaar actief in de muziekindustrie. Ze werkte als A&R-manager bij Sony Music Benelux en onafhankelijke platenlabels. Ook maakte ze indruk als presentator bij NPO FunX, een van de grootste hiphopradiostations van Nederland. Ze is tevens co-founder van womxnhood, waar ze meer licht schijnt op vrouwen in de creatieve industrie.

Hajar Yakhoubi is een gedreven keynote spreker, presentator en duurzaamheidsexpert. Als voormalig VN-jongerenvertegenwoordiger heeft ze menig jongere geïnspireerd en aan het denken gezet. Ook is ze medeoprichter van 2100, een netwerk om duurzame verandering in het bedrijfsleven te bewerkstelligen.

Dounia Maakor is presentatrice, radiohost, ondernemer en prijswinnend schrijfster. Ze is geëerd met een VIVA400-award in 2020 voor haar impactvolle e-book over discriminatie op de arbeidsmarkt. Daarnaast zet Dounia zich in voor het bevorderen van sociale kwesties, met name gericht op diversiteit, inclusie en gelijke kansen.

Luister naar Suhoor Stories

Vorig jaar werd Suhoor Stories als pilot uitgezonden op KX Radio. Dat bleek een succes, en dus voor herhaling vatbaar. Dit jaar wordt het programma vanaf 10 maart t/m 9 april op werkdagen van 4.30 – 5.00 uur, en in het weekend van 5.30 – 6.00 uur uitgezonden op NPO Radio 1. De uitzending is ook te zien op NPO 2 en na afloop is de uitzending als podcast te beluisteren op NPO Luister.

Gerelateerde podcast

Suhoor Stories

Suhoor Stories

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie