Buitenland
WNL

Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland te vechten voor hun land: 'Maar ik stuur niemand terug'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland te vechten voor hun land: 'Maar ik stuur niemand terug'

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten voelen om te vechten voor hun land, zegt hij in Sven op 1.

Video niet beschikbaar

Tuiman is met zijn partijgenoot Mona Keijzer de discussie gestart over wat te doen met Oekraïense dienstplichten die in Nederland verblijven. Het gaat om mannen tussen 25 en 45 die een toevlucht hebben gezocht tot Nederland. Daarvan vindt Tuinman dat zij voor hun land moeten vechten als hun president Volodimir Zelenski daar om vraagt.

Morele plicht

Het betekent niet dat Tuinman deze mannen ook daadwerkelijk gaat terugsturen. "Ik ga niemand terugsturen", zegt hij. "Het laatste waar Oekraïne iets aan heeft, zijn mensen die niet gemotiveerd zijn om te vechten. Dat zeggen de Oekraïners zelf ook."

Moreel gezien zou Tuinman zelf wel naar het front gaan. "Stel als België Limburg, waar ik vandaan kom, verovert. Dan zou ik in eerste instantie vluchten naar Noord-Brabant. Maar ik zou continu bezig zijn met hoe ik die Belgen zo snel mogelijk mijn land kan uitknikkeren."

Wetgeving

Het komt erop neer dat Tuinman moreel gezien vindt, dat de Oekraïners terug zouden moeten om te vechten aan het front. "Jazeker, maar we moeten ook kijken naar welke wetgeving er ligt op het gebied van de Europese Rechten voor de Mens."

Hij gaat verder: "Wat houdt ons tegen om de Oekraïense mannen, die in die gevechtsgerede leeftijdscategorie zitten en aan alle eisen voldoen, aan te moedigen zich aan te melden. Zodat ze uiteindelijk in Oekraïne kunnen vechten."

Gijs Tuinman (Kamerlid BBB): 'Blijf met je handen af van 4 mei' (3 mei 2024) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie