Buitenland
WNL

Oud-topdiplomaat Kronenburg: eind mei hoort Rutte of hij NAVO-chef wordt

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-topdiplomaat Kronenburg: eind mei hoort Rutte of hij NAVO-chef wordt

Eind mei moet duidelijk worden of Mark Rutte de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO wordt, zegt voormalig topdiplomaat Ed Kronenburg in het radioprogramma Sven op 1. "En dan stapt hij waarschijnlijk op als demissionair premier."

Video niet beschikbaar

Zodra in Brussel de ambassadeurs eruit zijn, kan het nieuws dat Rutte de nieuwe NAVO-chef wordt naar buiten worden gebracht. Kronenburg verwacht dat de landen die hun steun nog niet hebben uitgesproken, dat deze maand nog zullen doen. Het gaat dan om Hongarije, Slowakije en Roemenië.

Afscheid van Rutte

Als alles volgens planning gaat, is 1 oktober de dag dat Rutte officieel benoemd wordt als NAVO-baas. Vanaf dat moment beginnen zijn werkzaamheden. Het leidt tot discussie in Nederland hoe lang Rutte dan nog aanblijft als demissionair premier, mocht er dan nog geen nieuw kabinet gevormd zijn.

"Als zijn benoeming formeel rond is, bepaalt de minister-president zelf wat hij doet." Naar verwachting zal Rutte dan zijn functie als demissionair premier naast zich neerleggen. "De kans dat het zo gaat, is groot", denkt Kronenburg.

Rutte al bezig met voorbereidingen

Er is nog niks officieel, maar Kronenburg gaat ervan uit dat Rutte al begonnen is met voorbereidingen. "Hij is zich op allerlei manieren aan het informeren over de zaken die spelen binnen de NAVO, voor zover hij dat nog niet wist."

Het gaat ook om de manier hoe de organisatie functioneert of welke dossiers boven op de tafel liggen. De interne werking binnen het bondgenootschap dus. Hij zal ook in gesprek gaan met ministers en regeringsleiders om te achterhalen hoe zij over bepaalde situaties denken. "Dan heeft hij alvast een totaalbeeld op het moment dat hij daadwerkelijk aantreedt."

Achter de schermen is Rutte ook al bezig met het samenstellen van zijn staf, verwacht Kronenburg.

Wonen in Brussel

Zwaaien met de NAVO-scepter, betekent ook dat Rutte zijn vertrouwde post in Den Haag zal moeten verlaten. Daar kan de VVD'er niet omheen, weet Kronenburg. "Er is een ambtswoning Brussel. Ik vrees dat hij daar moet wonen vanwege veiligheidseisen die worden gesteld."

Ed Kronenburg (oud-topdiplomaat): 'Einde deze maakt hoort Rutte of hij NAVO-chef wordt' (1 mei 2024) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie