Buitenland
VPRO

Leven van kindster Pippi Langkous was tóch geen sprookje

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Leven van kindster Pippi Langkous was tóch geen sprookje

Het leven van de kindsterren uit de films van Pippi Langkous was bepaald geen sprookje, zo blijkt uit een nieuwe Zweedse documentaire. "Het laat een ander beeld zien van de roem die de kindacteurs hadden", vertelt correspondent Tjade Michels in Bureau Buitenland.

Sterren van toen

In TV4's documentairereeks Astrid Lindgrens älskade filmer krijgen kijkers inzicht in de geschiedenis achter de iconische films. Maar het laat ook zien hoe de kindacteurs hun beroemdheid ervoeren.

Michels vertelt dat er een ander beeld naar voren komt van deze kindsterren. "Ze vertellen dat hun jeugd in één klap veranderde. In die tijd wilde iedereen Pippi zijn, horen we in de documentaire. En iedereen ging ervan uit dat actrice Inger Nilsson net zo dapper en gelukkig was als Pippi. Pas nu geeft ze aan hoe moeilijk dat voor haar was. Dat ze bijvoorbeeld na de opnames geen dappere Pippi meer wilde zijn, maar een kwetsbaar kind."

Lees hier het interview met de sterren van toen.

Zweedse traditie

Pippi Langkous is misschien wel het bekendste verhaal van kinderschrijfster Astrid Lindgren. De documentaire laat de films zien, die in Zweden veel nostalgische gevoelens oproepen. "Het is onderdeel van hoe Zweden zichzelf zien, maar ook hoe de buitenwereld naar hen kijkt. Ook zijn deze verhalen een onuitputtelijke bron voor veel nieuwe films", vertelt Michels.

"Daar hebben veel mensen in het land moeite mee. Want het origineel is heel erg heilig. Dat bleek afgelopen Kerst toen de publieke omroep met een remake kwam. Mensen vragen zich af of de magie van toen nieuw leven ingeblazen kan worden. Pippi zelf is er blij mee, omdat ze dan straks eindelijk haarzelf kan zijn als er een nieuwe Pippi is."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verplichte vaderlandsliefde in China & Verdwijnende buffelboeren van Noord-Irak - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie