Buitenland
VPRO

Watertekort dwingt Marokkanen tot inperken geliefde hammam-bezoek

foto: EPA / Jalal Morchidi
  1. Nieuwschevron right
  2. Watertekort dwingt Marokkanen tot inperken geliefde hammam-bezoek

Mensen moeten bewuster omgaan met water in Marokko, zegt de overheid. Dat betekent ook dat mensen minder naar de hammam moeten gaan, het traditionele badhuis dat razend populair is. Daar is niet iedereen blij mee, vertelt Samira Jadir in Bureau Buitenland.

Extreme droogte

In de afgelopen zes jaar heeft Marokko te maken gehad met extreme droogte. "Eigenlijk had deze campagne er dus veel eerder moeten zijn", vertelt Jadir. "En 2024 is wat dat betreft ook niet echt lekker begonnen."

In de afgelopen twee maanden lag de hoeveelheid regen die er is gevallen maar liefst 70 procent onder het jaarlijkse gemiddelde. "Normaal is er in deze tijd veel regen, maar we hebben nu eigenlijk een soort zomerse winter gehad." Daarom kondigt de overheid nu waterbesparende maatregelen aan.

Maatregelen

Eén van die maatregelen is minder naar de hammam gaan. En dat ligt nogal gevoelig, vertelt de correspondent. "Vooral voor de wat armere Marokkanen. Die zijn het gewend om vaak naar de hammam te gaan. Meestal hebben ze wel warm water in huis maar voor een goed bad ga je naar de hammam."

Het proces is volgens de correspondent in gang gezet, en de consequenties zijn dan ook al voelbaar: "Het is al verplicht voor hammams om drie dagen per week de deuren te sluiten, dus het is al dringen geworden. Het is daarmee niet meer een ontsnapping aan het hectische leven in Marokko."

Behalve het sluiten van hammams zijn er ook andere maatregelen ingesteld, zoals voor autowasserettes, en er wordt gekeken naar het ontzilten van zout water. Het gevoel van urgentie is volgens Jadir dus alom aanwezig.

Luister hier de hele aflevering - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie