Wetenschap & Techniek
NOS

KNMI voorspelt onze klimaatscenario's: 'Best een heftige boodschap'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. KNMI voorspelt onze klimaatscenario's: 'Best een heftige boodschap'

Nieuwe klimaatscenario's van het KNMI moeten het mogelijke toekomstbeeld voor Nederland schetsen. Deze vier scenario's vormen de basis voor onderzoek naar effecten van klimaatverandering en hoe ons land zich hierop kan voorbereiden. Maarten van Aalst, directeur van het KNMI, blikte in NOS Met het Oog op Morgen vooruit op het rapport.

"We zitten in Nederland gemiddeld zo'n 2,3 graden boven was het was voordat de klimaatverandering begon. Door de broeikasgassen die al in de atmosfeer zitten, verandert dat hoe dan ook nog een tijdje door", aldus Van Aalst.

"Afhankelijk van wat we blijven uitstoten de komende tijd, verandert dat een klein beetje of nog een heleboel. En met die opwarming komen ook andere veranderingen, inclusief droogte, extreme regenval, noem maar op."

'Heftige conclusies voor Nederland'

"Ik vind het best een heftige boodschap. Het zijn natuurlijk niet helemaal verrassingen, want we kennen de wereldwijde patronen, maar voor Nederland zijn het heftige conclusies", zegt Van Aalst.

"Het is gewoon wetenschap. Wij rekenen uit wat de verwachtingen zijn, waar Nederland zich op moet voorbereiden en welke keuzes Nederland nu te maken heeft."

'Omslag moet sneller'

"In grote lijnen gaat het de kant op die we verwacht hadden, maar we zijn op een aantal punten wel verrast. De hittegolven bijvoorbeeld zijn sneller toegenomen in Nederland, hetzelfde geldt voor droogte", weet Van Aalst.

"Maar dat het klimaat grotendeels reageert zoals we verwacht hadden, is een klein sprankje hoop. Bovendien is de uitstoot van broeikasgassen aan het afvlakken. Je ziet een omslag naar bijvoorbeeld hernieuwbare energie."

"Dat begint wat vruchten af te werpen. Het gaat alleen niet snel genoeg naar beneden. Die omslag moet versneld worden om Nederland echt een stuk prettiger en veiliger te houden", stelt Van Aalst.

oog klimaat

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie