Binnenland
KRO-NCRV

Kan stijgende aantal arbeidsongeschikte 60-plussers teruggedrongen worden? 'Maatwerk is nodig'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kan stijgende aantal arbeidsongeschikte 60-plussers teruggedrongen worden? 'Maatwerk is nodig'

Steeds meer senioren worden vlak voor hun pensioengerechtigde leeftijd arbeidsongeschikt verklaard, meldt het UWV. Dat zou komen door de stijgende pensioenleeftijd én de werkdruk. Wat is er nodig om die razendsnel stijgende aantal tegen te gaan? "Als mensen uitvallen, gaan de tekorten en werkdruk omhoog. Maatwerk is zeker nodig", zegt Mario Bersem, sectoreconoom van ABN AMRO, bij Spraakmakers.

Met de druk die vergrijzing op de arbeidsmarkt legt, is het nog onwenselijker dat 60-plussers het werkveld verlaten. "Die groep wordt steeds groter", beaamt Bersem. Hoe kan die groep dan toch aan het werk blijven? "Een van de dingen is de mogelijkheid in deeltijd te werken of de werktijd autonoom in te kunnen delen, dan behoud je je oudere werknemers. Het is ook iets mentaals. We hoorden altijd dat de ouderen ruimte moeten maken voor de jongeren, maar dat is niet meer houdbaar", aldus Bersem.

Medicijn

"Mensen zijn pas geneigd te veranderen wanneer het echt moet", zegt Bersem. De tijd begint echter te dringen, meldt Johanna Hirscher van het UWV. "Werkstress heeft effect. We moeten hier maatschappelijk iets aan doen. Dit is niet houdbaar." Werknemers dienen dus geholpen te worden bij deze fase van hun carrière. "Wij zien dat werk ontzettend belangrijk is, ook voor zingeving en sociale contacten. Goed werk kan werken als medicijn."

Volhouden

Hirscher benadrukt ook dat de expertise van deze werknemers gewaardeerd moet worden. Zo kijkt Spraakmaker Job Cohen er ook naar. "Liever minder werken dan helemaal niet werken." Volgens Patrick Fey, vicevoorzitter van CNV en pensioenonderhandelaar, wil dat de nadruk ligt op wat een werknemer nog aankan. "Niet iedereen houdt het vol tot 67. Vooral mensen met lichamelijke beroepen."

Waardering

Fey is er dus niet voor dat de AOW-leeftijd weer wordt verhoogd. "Wacht daarmee tot de levensverwachting weer gaat stijgen." Luisteraar Piet de Boer is van mening dat er moet gekeken naar de historie van de werknemer. "Wanneer is het een keer genoeg geweest?" Volgens beller Connie van Erp ligt het net anders. "Om zin te blijven hebben in het werken, moet je gewaardeerd worden op je werk. Door die cultuur van jong is beter voel je je snel aan de kant gezet. Dat verhoogt het werkplezier niet. Er moet meer waardering komen voor de ervaring die je hebt."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie