Binnenland
NOS

Vaccinatiegraad daalt sterk in grote steden: Den Haag doet oproep aan ouders

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vaccinatiegraad daalt sterk in grote steden: Den Haag doet oproep aan ouders

De vaccinatiegraad tegen ziektes als de mazelen, bof en polio daalt sterk in de vier grote steden. Er is een vaccinatiegraad van minstens 95 procent nodig om alle Nederlanders te beschermen. In sommige wijken in Den Haag is die ruim 30 procent daaronder. De gemeente Den Haag doet daarom een dringende oproep aan ouders om hun kinderen te laten vaccineren.

Vaccinatiegraad daalt sterk in grote steden: Den Haag doet oproep aan ouders

Hilbert Bredemeijer, wethouder in Den Haag, maakt zich grote zorgen over een eventuele uitbraak van ziektes als de mazelen. "Ik ben verbaasd dat er nog niet een grote uitbraak in Nederland is geweest. Het is een kwestie van tijd voordat het wel gebeurt", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Bredere groep

Volgens Bredemeijer zijn mensen vergeten waarom de vaccinatieprogramma’s bestaan. "We zijn het een beetje kwijtgeraakt lijkt het wel. Heel veel mensen waarvan we wisten dat die moeilijk te bereiken zijn, zoals mensen met een migratieachtergrond, hebben altijd een laag vaccinatiegraad. Maar het is nu veel breder, het is nu stadsbreed. Het geldt niet alleen voor Den Haag, maar voor heel Nederland."

Wijken die voorheen een hoge vaccinatiegraad hadden, komen nu ook in beeld. "Het is echt in de afgelopen twee jaar gekelderd. Dat gaat ook om wijken waar mensen hoogopgeleid zijn en die erg sceptisch zijn over de wetenschap en de overheid. En dus ook heel snel desinformatie aannemen voor waar."

Nare complicaties

kinderarts Lissy de Ridder, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde., maakt zich erg veel zorgen over een uitbraak. "Door het succes van de vaccinatieprogramma’s in het verleden zijn we vergeten hoe ziektes eruit zien," zegt ze. "Van al deze ziektes kan je hele nare complicaties van krijgen. Dat hebben we niet op het netvlies."

Van de mazelen kan een kindje erg ziek worden, vertel De Ridder. Ook is het erg besmettelijk. "De echte kleintjes, dus onder de één, kunnen nog niet beschermd worden tegen de mazelen. Als je dan een uitbraak hebt, zijn de kleintjes het kwetsbaarst en kunnen dusdanig ziek worden dat ze overlijden." Ook verzwakt de ziekte het lichamelijke afweersysteem waardoor kinderen een stuk kwetsbaarder zijn voor andere ziektes.

Ingewikkeld vraagstuk

Er werd door de gemeente veel geïnvesteerd om de juiste informatie te krijgen naar wijken waar het probleem bekend was, zegt Bredemeijer. "Nu gaat het om een veel ingewikkelder vraagstuk: iemand van overtuigen dat wat we met elkaar hebben opgebouwd ontzettend belangrijk is om vol te houden. Niet alleen voor iemands eigen kind, maar ook voor andermans kind. Het gaat uiteindelijk om de collectieve verantwoordelijkheid voor elkaars kinderen."

In gesprek

De Ridder onderstreept dat het probleem zich nu onder veel meer groepen in de Nederlandse maatschappij speelt. Volgens haar is het belangrijk om het gesprek aan te gaan. "Het is belangrijk om te weten waarom de vaccinaties zo laag zijn, want die redenen wisselen. Pas als je goed weet wat de oorzaken zijn in de verschillende lagen van de bevolking, kan je er actie op ondernemen."

RJN dalende vaccinatiegraad

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie