Binnenland
NOS

'Dwing Telegram om bangalijsten te verwijderen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Dwing Telegram om bangalijsten te verwijderen'

Het platform Telegram moet stoppen met de publicatie van zogenoemde bangalijsten en justitie zou zich daar harder voor moeten maken. Dat vinden het Expertisecentrum voor online misbruik, de stichting OffLimits, en advocaten van slachtoffers. In het NOS Radio 1 Journaal noemde directeur van Offlimits Robert Hoving het onbegrijpelijk dat justitie niet doorpakt.

"Dwing Telegram om bangalijsten te verwijderen"

Op de lijsten staan namen, contactgegevens, foto's en video's van vrouwelijke studenten, voorzien van seksistisch commentaar. Onlangs verscheen zo’n lijst op internet gemaakt door leden van het Utrechtse Studenten Corps. Dat leidde tot schorsingen.

Die lijsten zijn opnieuw verschenen, dit keer op Telegram; wie erachter zit is niet bekend. Nieuw aan deze lijsten is dat gebruikers worden opgeroepen om ze aan te vullen met gegevens. Het Expertisecentrum heeft Telegram gevraagd om de lijsten offline te halen, maar het platform reageert niet op dat verzoek.

Volgens Hoving is justitie verzocht om in te grijpen, maar tot nu toe zonder resultaat. Eén van de advocaten die ouders van slachtoffers bijstaan zegt dat de Officier van Justitie de bevoegdheid heeft om een bevel aan Telegram te geven. Maar volgens hem weigert justitie op voorhand maatregelen te nemen omdat ze denken dat Telegram daar toch niet aan zal meewerken.

Hoving beaamt dat: "Justitie laat slachtoffers van online misdrijven in de kou staan. Deze vorm van cybercrime blijft zo straffeloos. Terwijl het een vreselijke impact heeft op de vrouwen die het overkomt. We doen dan ook een dringend beroep op demissionair minister Yeşilgöz van justitie. We vragen haar te laten zien dat de sterke arm van justitie ook online bescherming biedt."

Ster advertentie
Ster advertentie