Binnenland
EO

Schaatsen? Overweeg eens een helm: 'Je hersenen kunnen niet herstellen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Schaatsen? Overweeg eens een helm: 'Je hersenen kunnen niet herstellen'

Vandaag gingen op meerdere plekken ijsbanen open. Schaatsen is heerlijk, maar volgens neuroloog Marcel Ariës is het aan te raden om een helm te dragen. "Ik hou mijn hart vast als de ijsbanen opengaan. Je hoeft maar één keer te vallen op je hoofd en je bent voor je leven getekend", zegt hij in Dit is de Dag.

Schaatskoorts! Moet er een helmplicht komen op ijsbanen? (8 januari 2024) - Dit is de Dag

Ariës maakt in het ziekenhuis 'heel regelmatig' mee dat mensen met het schaatsen hard op hun hoofd zijn gevallen. "Je hersenen kunnen ernstig beschadigd raken door een bloeding of een kneuzing. En in tegenstelling tot andere organen, kunnen ze niet herstellen", vertelt hij. "Het heeft vaak blijvende schade. We kunnen daar niks aan herstellen of vervangen."

Een helm is op dit moment niet verplicht. Dat is bij skiën ook niet, zegt Ariës, maar daar dragen we wél allemaal een helm. Hij is niet per se voor een helmplicht, maar hij zou het wel verstandig vinden als ijsbaanexploitanten een helm zouden aanraden of zelfs verplichten.

Verschillend beleid

Eén van die exploitanten is Mark van der Meijde, de voorzitter van de ijsvereniging in Haaksbergen, waar op dit moment al een centimeter ijs ligt. "Het is hier niet verplicht, maar we raden mensen wel aan om het te doen", zegt hij. "Ik ben zelf schaatstrainer en ik raad mijn pupillen aan een helm te dragen, maar ik draag hem zelf eigenlijk ook niet", moet hij toegeven.

De ervaren schaatsers dragen er vaak één, maar de recreanten eigenlijk niet, stelt Van der Meijde. "Het overgrote deel van het publiek komt één, twee keer per jaar schaatsen en die zijn er niet op voorbereid om zo’n helm mee te nemen. Het zou ook wel een hoge drempel opwerpen als je er alleen met een helm op mag", vindt hij.

In Utrecht denken ze hier anders over. De ijsvereniging USSV Softijs stelde vorig jaar een helmplicht in. "We hebben een paar hele ernstige ongelukken gehad en we hebben gezien hoeveel schade dat teweeg kan brengen", vertelt secretaris Celine van der Vinne. "Het invoeren van de helmplicht is best soepel verlopen. Er is relatief weinig gemor, omdat iedereen het belang ervan inziet", vertelt ze. Als je je helm vergeten bent, zijn er leenhelmen, waardoor iedereen er één kan dragen.

Goed voornemen

Ariës vindt overigens dat mensen op de fiets ook een helm moeten dragen. Als schaatsers die op de fiets naar de schaatsbaan dragen, kunnen ze hem gewoon ophouden. Een goed voornemen voor het nieuwe jaar, vindt hij. Als professionele schaatsers het gaan doen, doen recreanten het ook, verwacht hij.

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie