Sport
NOS

'Achtervolgingsploegen in het schaatsen worden onprofessioneel begeleid'

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Achtervolgingsploegen in het schaatsen worden onprofessioneel begeleid'

Hugo Borst is dit weekend afwezig wegens familieverplichtingen in het buitenland en dus komt de Stelling niet van hemzelf, maar van een luisteraar. 'De Nederlandse achtervolgingsploegen bij het schaatsen worden onprofessioneel begeleid', betoogt Ria naar aanleiding van de diskwalificatie van de vrouwen bij de wereldbekerwedstrijden in Polen. De oorzaak: een vergeten transponder van Joy Beune.

Wéér gaat er wat mis bij de Nederlandse achtervolgingsploegen in het schaatsen. In augustus meldde Patrick Roest, een belangrijke kracht, dat hij zich dit seizoen niet beschikbaar stelt voor de achtervolgingsploeg. Een onduidelijke planning, is deels de reden van zijn besluit.

Een half jaar eerder, in maart, liepen de vrouwen bij de WK in Thialf een gouden medaille mis. De enkel van Joy Beune, zo bleek achteraf, was niet beschermd door haar wedstrijdkleding. Dat is om veiligheidsredenen niet toegestaan tijdens races. De schaatssters waren het wereldkampioenschap nog aan het vieren toen het nieuws van de kwalificatie hen bereikte.

Transponder

Dit weekend, bij de wereldbekerwedstrijden in Polen, speelde Beune weer een negatieve hoofdrol. De ploeg leek op weg naar de winst, maar na de finish volgde diskwalificatie. Wat bleek: Beune droeg haar transponder niet. En die is noodzakelijk, onder meer om een tijd te registreren. Dus overheerste wederom de teleurstelling.

Hoe kan dat toch, telkens dat gedoe rondom de Nederlandse achtervolgingsploegen?

Een gebrek aan communicatie, zegt verslaggever Sebastiaan Timmerman. Hij wijst op de afzegging van Roest. "Als je beste rijder niet mee wil omdat er geen goede planning is, dan is er gewoon wat mis."

Volgens Timmerman is het onduidelijk in hoeverre TeamNL deze tak van het schaatsen überhaupt serieus neemt. "Richting de Olympische Spelen moeten ze eens duidelijk zijn en zeggen: dit onderdeel laten we links liggen", zegt hij. "Maar pakken ze het erbij? Dan moeten ze het professioneel aanpakken. Het moet de komende maanden strakker en beter geregeld worden, want anders gaat Nederland op dit onderdeel de hoofdprijzen echt mislopen."

Quote

Het moet strakker geregeld worden, anders gaat Nederland op dit onderdeel de hoofdprijzen mislopen

Verslaggever Sebastiaan Timmerman over het gebrek aan professionaliteit

De verslaggever is regelmatig aanwezig bij de wedstrijden van de Nederlandse schaatsers - wat vinden die eigenlijk van de gang van zaken? "Sommigen houden zich op de vlakte", zegt hij. "Maar als je doorvraagt hoor je verdacht vaak dat ze het ermee eens zijn. En als ze zich niet durven uit te spreken, is het af te lezen aan de gezichten."

Wat vinden de luisteraars?

Luisteraars kunnen hun mening delen via de NPO Radio 1-app. Bill is het eens met de stelling en zegt dat het "echt beter" moet. Ook Joop is het eens: "Het is onbegrijpelijk dat een schaatser zonder transponder het ijs op gaat", schrijft hij. "Dat is de schaatser, maar ook de begeleiding kwalijk te nemen. Is er geen (assistent)coach die op details let? Als de begeleiding niet snel professionaliseert gaat Nederland ereprijzen mislopen."

Hans is het "volledig eens", schrijft hij. "We hebben het hier over topsport. Sporters die een topprestatie moeten leveren en daar volledig op zijn gefocust. Ik vind de opmerking van Ritsma over een oppas dan ook zeer onprofessioneel en denigrerend", doelt hij op de reactie van bondscoach Rintje Ritsma.

De stelling leidt tot verdeeldheid onder de luisteraars. Zo is Twan het oneens - hij wijst op de verantwoordelijkheid van de schaatsers zelf. "Ik vind dat je van een professionele schaatsster mag verwachten dat ze zelf zorg draagt voor een transponder. Dadelijk moet er nog iemand komen vragen of ze de schaatsen wel hebben meegenomen."

In het verlengde daarvan ligt de reactie van Marcel: "Als schaatser moeten je spullen en uitrusting tip top in orde zijn. Daar ben je immers prof voor. Begeleiding is goed, maar als prof ben je zeker ook verantwoordelijk."

En Daan schrijft bijvoorbeeld: "De schaatser is zélf verantwoordelijk voor de transponders. De begeleiders zijn geen kleuterjuffen."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie