Binnenland
WNL

Voorzitter adviescommissie Nationaal Groeifonds: 'Absoluut' zorg over voortbestaan onder nieuw kabinet

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voorzitter adviescommissie Nationaal Groeifonds: 'Absoluut' zorg over voortbestaan onder nieuw kabinet

Voorzitter van adviescommissie van het Nationaal Groeifonds Rianne Letschert maakt zich zorgen om de toekomst van haar fonds. Ze vreest dat de formerende partijen het geld uit het fonds willen gebruiken om andere kostenposten te dekken. "Dat is absoluut een zorg", erkent Letschert in Sven op 1.

Het Nationaal Groeifonds werd in 2021 in het leven geroepen om tot 2025 projecten te financieren die Nederland sterker moeten maken. Van de 20 miljard euro die beschikbaar was, is nog zo'n 7 miljard euro over. De deadline van de nieuwe aanvraagronde is uitgesteld, omdat niet zeker is of het geld straks nog in de pot zit, bevestigt Letschert.

"Wij hadden liever gehad dat het proces zoals we dat hadden ingericht, was opgevolgd. Ook om het vertrouwen te geven aan alle partijen die nu de voorstellen aan het maken zijn", vertelt de voorzitter. "Het is absoluut een zorg dat de partijen die nu aan het formeren zijn, mogelijkerwijs een grote greep uit de kas gaan doen."

Voorzitter Nationaal Groeifonds: 'Absoluut' zorg over voortbestaan onder nieuw kabinet - Sven op 1 - Sven op 1

Competitieve positie

Dat zou een verkeerde beslissing zijn, vindt Letschert. "Het fonds is opgericht om het duurzaam verdienvermogen van Nederland structureel te verstevigen door middel van incidentele investeringen. Wij geven geld aan allerlei thema's die zorgen dat Nederland een competitieve positie houdt in sectoren waar we ook het verschil kunnen maken."

Ze gaat verder: "Dat zie je in voorstellen die investeren in hoog technologische innovaties. Dan moet je denken aan voorstellen rondom quantumtechnologie, fotonica en waterstof, wat als je naar de toekomst kijkt belangrijk is."

Maar er wordt ook geld uitgekeerd om "maatschappelijke problematiek" aan te pakken, zegt Letschert. "Dan moet je bijvoorbeeld denken aan interventies in ons onderwijssysteem. We zien keer op keer terug dat de onderwijskwaliteit van basisschool tot middelbare school naar beneden gaat. Wij investeren in professionaliseren van leraren en techniekonderwijs."

Je hebt namelijk niets aan investeringen in "fascinerende technologie" als we de mensen niet hebben om ermee aan de slag te gaan, zegt Letschert. "Wat ik het mooie vind aan dit fonds, is dat naast investeren in economie en technologie, we ook investeren in de arbeidsmarkt om antwoord op vergrijzing te bieden en om onze jongeren klaar te maken voor de toekomst."

'Overheidsimpuls nodig'

Het is overigens niet zo dat het Nationaal Groeifonds de kosten volledig dekt. "Partijen moeten geld bijleggen." Maar de impuls vanuit de overheid is nodig, beklemtoont de voorzitter. "Wil je hoogwaardige technologie die nog heel ver van de markt staat, rendabel maken, dan heb je dat nodig."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie