Binnenland

Geleidehond en eigenaar niet welkom in hotel of moeten bijbetalen

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Geleidehond en eigenaar niet welkom in hotel of moeten bijbetalen

[AVROTROS] Mensen met een geleidehond worden nog regelmatig geweigerd in hotels. Ook blijkt er onduidelijkheid te zijn bij hotels of een geleidehond nu welkom is of niet. Hotels zijn daarmee in strijd met het VN-verdrag inzake rechten voor mensen met een handicap dat sinds 2016 in Nederland van kracht is.

Geleidehond en eigenaar niet welkom in hotel of moeten bijbetalen

Ferry Molenaar is blind en heeft een geleidehond. Hij studeert Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Voor zijn stage in Hilversum moet hij regelmatig heel vroeg in de Mediastad zijn dus besloot zijn stagebegeleider een kamer te boeken in het Tulip Inn hotel in Hilversum. Molenaar werd met zijn hond geweigerd. "Honden mogen er niet in, ook geen geleidehond. Toen heeft mijn baas nog een keer gebeld, want het was voor mijn werk en weer werd ik bot geweigerd."

Wat doet een geleidehond?

Een geleidehond, ofwel blindengeleidehond, is speciaal getraind om mensen die heel erg slechtziend zijn, of zelfs blind, te assisteren op straat en door het verkeer of openbaar vervoer. Door commando's te geven stuurt het baasje de hond aan. De hond weet zelf hoe hij om moet gaan met obstakels, zoals een zebrapad, spoorwegovergang en stoeprand. Als geleidehonden vaker dezelfde route lopen leren ze vanzelf de weg. Bij gevaar zal een hond een commando niet uitvoeren, dit heet ook wel de intelligente ongehoorzaamheid.

Horeca weigert geleidehonden

Voor Ferry is een geleidehond cruciaal in zijn dagelijkse bewegingen. Hij wordt regelmatig de toegang geweigerd, omdat hij een geleidehond bij zich heeft. "Vooral bij horecagelegenheden maak ik dat mee. Dat wordt meestal wel opgelost na een hoogoplopende discussie en veel gedoe." Molenaar geeft aan weleens aangifte te hebben gedaan tegen een snackbareigenaar in Nijmegen, omdat zijn hond niet welkom was en hij buiten zijn eten moest opeten. "De politie was erbij. De aangifte ligt er nu een maand of twee."

'Het doet veel pijn'

Ook bij de universiteitsbibliotheek ondervond Ferry de nodige problemen. Ook daar was zijn hond niet welkom. "De discussie is toen heel hoog opgelopen. Ik moest het bestuursniveau bereiken om toegang tot de bibliotheek te krijgen. Het is juist die welles-nietes-discussie die het zo moeilijk maakt. "Het doet veel pijn, alsof ik persoonlijk niet welkom ben om wie ik ben."

Ferry ondervond ook problemen toen hij dierentuin ARTIS wilde bezoeken in Amsterdam. Daar zijn de regels dat geleidehonden wel mee naar binnen mogen, maar er blijkt een speciale route uitgestippeld te zijn voor blinden of slechtzienden met een geleidehond. Op de website van ARTIS is te lezen dat "daarmee recht gedaan wordt aan de veiligheid van de assistentiehond en de dieren van ARTIS". Daarnaast moet de hond alle benodigde inentingen hebben gehad.

Hond niet welkom of geen kennis over regelgeving

Het Tulip Inn hotel in Hilversum is niet het enige hotel waar je met een geleidehond niet welkom bent. Radar belde naar een aantal hotels in Nederland met de vraag of geleidehonden welkom zijn.

Het Hampshire Hotel Groningen Centre kan je maar beter niet reserveren als je met geleidehond wil overnachten, want die is daar niet welkom. Het hotel heeft slechte ervaringen gehad met huisdieren. Opmerkelijk, want een geleidehond is geen huisdier.

Bij het Van der Valk Hotel in Hoorn worden we van de ene naar de andere medewerker gestuurd. Voor huisdieren moet 14,50 euro worden betaald, maar als we zeggen dat het om een geleidehond gaat is dat geen probleem. Bij het EuroHotel Centrum in Rotterdam moet je voor je geleidehond vijftien euro bijbetalen.

Sommige hotels hebben ook geen flauw idee en zijn klaarblijkelijk niet op de hoogte van de regelgeving. Zo ook het Bastion Hotel in Maastricht. Daar hebben ze uren nodig om het uit te zoeken. Ook bij het Golden Tulip Hotel Central in Den Bosch wordt een geleidehond in eerste instantie als huisdier bestempeld. Je kan niet via internet reserveren als je een geleidehond hebt, maar alleen telefonisch. Hotel-Café-Restaurant 't Raedhûs in Dokkum moet ook eerst overleggen, want "het zijn huisdieren". Na bijna een uur uitzoeken mag je reserveren met een geleidehond.

Het luxueuze Amsterdamse Conservatorium Hotel zegt dat geleidehonden geen probleem zijn, maar niet in de gewone kamers die al 450 euro kosten. Een medewerker zegt dat geleidehonden welkom zijn in de duurdere suites die zo'n 700 euro per nacht kosten. Dat is toch een behoorlijke financiële domper.

Hotel The Golden Bear in Amsterdam zegt eigenlijk helemaal niet geschikt te zijn voor honden en blinden. "We hebben hele steile trappen." Het Quentin Amsterdam Hotel laat niets meer van zich horen als we daar naartoe bellen en in de wacht worden gezet.

Het Apollo Hotel Utrecht City Centre en het Best Western Plus Hotel Haarhuis in Arnhem hebben het beter voor elkaar. Ze zijn op de hoogte van de wet en verwelkomen geleidehonden.

Hoe steekt de regelgeving in elkaar?

Mensen met een beperking, dus iemand die blind is of een geleidehond heeft, hebben gelijke rechten als het gaat om bijvoorbeeld onderwijs, vervoer, wonen en werk. Dat staat in het VN-verdrag dat op 14 juli 2017 door Nederland geratificeerd is. Nederland heeft de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (Wgbh/cz). Hierin staat dat vanaf 14 juli 2016, dat is dus nieuw, personen met een geleidehond of assistentiehond niet meer mogen worden geweigerd als zij bijvoorbeeld ergens naar binnen willen.

Wie toch geweigerd wordt en zich gediscrimineerd voelt kan zich wenden tot het College voor de Rechten van de Mens.

Reageren? Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie